Стара Пазова  дала је два лауреата награде „Млади Дис“,  која  добитнике Гордану Смуђу (2011) и Мирка Јовановића (2012), уводи на велика врата на песничку сцену Србије. Своје ауторе, којима је у едицији „Токови“ објавила прве књиге, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ у Чачку, „довела“ је  21. новембра 2012.године у Пазову  и представила их бројној публици.

Домаћин књижевне вечери са поносом што има такве младе песнике у свом окружењу, била је Библиотека „Доситеј Обрадовић“ и директорка Мира Жакула са колективом библиотекара. Другови из школских клупа, професори, пријатељи, родбина и многи поклоници песничке речи,  уживали су у поезији својих суграђана од којих се очекују нова поетска дела. О песничкој манифестацији „Дисово пролеће“, која описује свој полувековни круг и афирмише савремену поезију, али и награђеним ауторима, говориле су Даница Оташевић, директор, и Милица Баковић, чачански библиотекар, али и ђак Пазовачке гимназије, док су Гордана Смуђа и Мирко Јовановић читали стихове из својих награђених књига „Друга места“ и „Каменолом“. Портрете младих песника  и њихове стихове допунили су звуцима музике  ученици  основне музичке школе  из Старе Пазове.

       Дисов конкурс за рукопис за прву песничку збирку „отворио“ је многим младим ауторима до 31. године старости врата и извео  их из анонимности, а како ће они даље корачати зависи од њих самих. Пример Живорада Недељковића који је 1991.године добио награду и прву књигу у издању Градске библиотеке у Чачку, доказ је истрајавања у суочавању са животом и поезијом. Млађој геенерацији припадају Драган Радованчевић, Бојан Васић, Јован Поповић, Александар Белић, Милка Поповић, сви из места северно од Београда, па је Даница Оташевић, директор чачанске библиотеке, истакла на промоцији у Старој Пазови, да млади песници из ових крајева имају чаробну формулу за „Младог Диса.  Осим што потичу из Старе Пазове и што су добитници престрижне Дисове награде за младе, лауреатима је заједничко што је њихове рукописе  изабрао исти жири у саставу Соња Веселиновић, Петар Матовић и Саша Стојановић.

„У свету у коме настаје поезија Гордане Смуђе немир није више оно што човека издваја, већ оно што га повезује са другима оно чиме доприноси општељудском немиру. Ауторка се на суптилан ненаметљив начин хвата у коштац са проблематиком савременог људског стања које се тешко да поредити са неким ранијим. Песме Гордане Смуђе стално се дотичу оних места која су нам, хтели то или не блиска, позната и неизбежна“ оценила ке Соња Веселиновић у предговору за књигу који је прочитала Милица Баковић

Рукопис „Каменолом“ жири 49. „Дисовог пролећа“ је издвојио по квалитету и уједначености песама, богатству језика и прецизно осмишљеној структури збирке. „Аутопоетичка промоишљања, љубав и суочавање са свакодневницом, уз обиље референци јесу опсесивне теме Мирка Јовановића“ истакла је Даница Оташевић уметнички директор Дисових песничких свечаноисти пошелевши ладом аутору да његова камена лирска стаза буде постојана.

Бројној публици Градска библиотека из Чачка поклонила је књиге младих аутора