У свечаној сали Удружења књижевника Србије и Српског књижевног друштва у уторак 29. маја 2012. године промовисано је 49. Дисово пролеће, програм манифестације који ове године траје од 9. марта до 1. јуна, добитник Дисове награде Драган Јовановић Данилов, резултати конкурса за награду Млади Дис и есеј о Дису, као и издања које је чачанска Библиотека објавила поводом лауреата Дисове награде: 43. број часописа “Дисово пролеће”, каталог изложбе лауреата Дисове награде “Данилов играч стакленим перлама” (ауторке мр Маријане Матовић) и збирку изабраних и нових песама Драгана Јовановића Данилова “Вино с вулкана”, коју су заједнички објавили у 2012. години “Службени гласник” Београд и Градска библиотека Чачак.

Драган Јовановић Данилов говори на промоцији Дисовог пролећа у Београду

Драган Јовановић Данилов говори на промоцији Дисовог пролећа у Београду

Даница Оташевић, директорка Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, говорила је о програмима и издањима 49. Дисовог пролећа, најавивши остале учеснике у програму. Маријана Матовић прочитала је биографију Драгана Јовановића Данилова, док се сам лауреат присутној публици обратио пригодним речима и једном песмом из управо објављене збирке „Вино с вулкана“.

Драган Јовановић Данилов говори присутнима

Драган Јовановић Данилов говори присутнима

О поезији лауреата Дисове награде говорио је председник жирија Саша Радојчић, док је о конкурсу за најбољи есеј говорио председник жирија Милан Алексић, који је констатовао да је пристигло 13 радова и да је квалитет побољшан у односу на предходну годину. Алексић је саопштио да је победник Марко Столић, професор енглеског језика из Београда, на другом месту је Катарина Пантовић, ученица трећег разреда Филолошке гимназије из Београда, а трећи је Горан Кошутић, студент Филозофског факултета из Новог Сада.

Маријана Матовић, Даница Оташевић, Драган Јовановић Данилов, Саша Радојчић, Милан Алексић

Маријана Матовић, Даница Оташевић, Драган Јовановић Данилов, Саша Радојчић, Милан Алексић

Маријана Матовић прочитала је резултате конкурса за прву песничку збирку и награду „Млади Дис“, коју је ове године према мишљењу жирија заслужио Мирко Јовановић (27) из Старе Пазове.

Мирко Јовановић

Мирко Јовановић