Радионице Народне банке Србије настављене су у четвртак, 15. новембра у Основној школи „Милица Павловић“. Успешни у препознавању ликова знаменитих Срба на новчаницама и у слагању слагалица у облику папирних новчаница били су ученици петог разреда. Осим у брзини слагања ликова на званичним апоенима српског новца, малишани су се такмичили и ко ће брже показати шта зна о познатим личностима на новчаницама.

 

Радионица на тему „Мој буџет и ја“ организована је за ученике осмог разреда. Тешком задатку да испланирају кућни буџет за своје будуће замишљене породице успешно је решило двадесетак ученика, а бурним аплаузом пропраћено је њихово виђење најбољег начина да се новац потроши. За педесет учесника радионица у овој школи дружење је завршено дипломама и чоколадицама.

 У Научном одељењу Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ за ученике шестог разреда Основне школе „Свети Сава“ и  Марију Јовичић, разредног старешину овог вредног одељења, организована је радионица на тему „Динар наш новац“. Приказан је филм о Народној банци Србије, историјат новца у свету, као и „заштити“ оригинала од фалсификата. Ђаци су упознати са историјатом новца у Србији, а имали су јединствену прилику да виде кованице разних земаља старе неколико векова што је изазвало посебно интересовање и низ занимљивих питања које су поставили едукаторима. Креативни час о новцу завршен је поделом диплома и слаткиша ученицима.

Мој буџет и ја

 Гостовања едукатора НБС у чачанској општини завршено је у петак, 16. новембра, у Економској школи. Ученици друге и треће године, будући банкарски службеници, били су учесници радионица „Динар наш новац“ и „Мој буџет и ја“. За разлику од млађих „креатора“ буџета претходног дана, економисти су озбиљно испланирали трошкове живота и на велико задовољство своје професорке Катарине Ћурчић показали да ће успешно применити знања која свакодневно усвајају.

Током тродневног гостовања едукатора Весне Ковач и Исидоре Орловић, основна знања о централној финансијској установи Србије и о новцу добило је око 150 ученика основног и средњошколског узраста из четири школе у чачанској општини. За успешно организовање шест креативних радионица Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ добила је диплому и све похвале радника Одсека за изложбе и едукацију Народне банке Србије, који су пожелели да поново буду гости нашег града и Библиотеке.