Програм 48. Дисовог пролећа намењен најмлађима, Библиотека je започела дружењем писца Дејана Алексића и малишана у три сеоске школе: сусрети су  почели у четвороразредној школи у селу Остра где је око 30 малишана предшколског и школског узраста са великим задовољством један школски час провело у дружењу са Дејаном Алексићем. Чули су се стихови о судбини „дугмета без капута“ и „савети“ како научити напамет невидљиву песму а добијати видљиве петице у школски дневник. За узврат деца су  песнику одрецитовала своје стихове и испратила га песмом и жељом да га што пре виде поново у својој школи.

још фотографија

 

 

Дружење је настављено са ученицима школе „22. децембар“ у Доњој Трепчи где је писца дочекала публика у учионици украшеној нацртаним срцима и исписаним његовим  стиховима.  Заједно са писцем малишани су одглумили мини представу на стихове „Како се разболео петак“, а са задовољством су саслушали и одговоре на питања која су песнику припремили у „магичној кутији за питања“

још фотографија

Хол основне школе у Прељини био препун радозналих ученика млађих разреда који су заједно са својим учитељима пажљиво слушали приче о одрастању Дејана Алексића и томе како је он као дете разумео народне пословице и те своје доживљаје пренео у најлепше стихове. Школа се орила од смеха док су малишани одговарали на занимљиве питалице, а потом покушали и сами да збуне песника својим шаљивим питањима.

још фотографија

Библиотека ће следећег четвртка, 31. марта  2011. године, ученицима још три сеоске школе поклонити дружење са Дејаном Алексићем.