„Мењам млечне зубе, јер се лако губе.
Ем се брзо кваре, ем се брзо тупе,
А кад ми испадну – ето сцене глупе:
Смејем се, а имам у осмеху рупе.”

На овај и друге шаљиве „мале огласе” Дејана Алексића јавило се преко 500 предшколаца, који су у понедељак, 31. октобра 2016. године у Великој сали Дома културе били на дружењу са овим дечјим писцем. Дејан Алексић је на препознатљиво маштовит начин поздравио све малишане на почетку једносатног дружења које је представљало награду свим учесницима у квизу „Библиогенијалци”. Квиз намењен предшколским групама трајао је током целог октобра, а реализовале су га Предшколска установа „Моје детињство“ и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“.

Picture-083

Након рецитала о азбуци који су припремили предшколци из вртића „Полетарац“, Дејан Алексић је малишанима представио књигу „Чудесни подвизи Азбучка Првог у тридесет слова“. Кроз авантуру једног краља, који је решио да научи да чита и пише, писац је најмлађима показао прва слова азбуке. Поједини дечаци и девојчице приказали су и своја глумачка умећа, чиме је заокружена успешна интеракција овог јединственог ствараоца и многобројне публике.

Picture-067

Приредбу уприличену поводом доделе награда најуспешнијим предшколцима у квизу „Библиогенијалци“, отворили су малишани из вртића „Мали капетан“ својим музичко-сценским наступом.

Picture-023

Честитке најмлађима упутили су и директори Предшколске установе „Моје детињство“ и Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис“, Сузана Симеуновић и др Богдан Трифуновић. Сви присутни могли су да погледају ретроспективу октобарских дружења у филму Божидара Станојевића, који је својом камером забележио сва такмичења у Библиотеци и њеним огранцима. На снимцима и фотографијама могло се видети 540 учесника квиза у 22 такмичарске групе, као и финално такмичење у коме су учествовали поподневна предшколска група из вртића „Бисери“ и победнички тим састављен од предшколаца из Слатине и Качулица. Уручене су и захвалнице свим дародавцима који су помогли реализацију овог великог пројекта, а то су: Град Чачак, Издавачке куће „Пчелица“ и „Креативни центар“, Macrobella, Atlantic grupa, NT Bolero, Chips Way, Foto Best i Lady shop TC Partizanka.

Picture-033

Последње октобарско јутро у 2016. било је испуњено песмом и осмесима  малишана, али је додела награда и медаља финалистима квиза, које је уручио песник Дејан Алексић, била круна читавог догађаја. Присутни су се растали до наредног октобра уз заједничку жељу да квиз „Библиогенијалци“ постане редовна заједничка активност која на најлепши начин спаја предшколце и Библиотеку.

Picture-131 Picture-142