У оквиру 61. Дисовог пролећа 4. априла у Градској библиотеци Чачак и школама у Пријевору и Прељини представљена је књига „Дан као наручен” песника за децу Душка Домановића. Пред више од 200 ученика аутор је на духовит начин говорио о релацијама овде–тамо, домаће–страно, учтиво–некултурно упознајући децу са озбиљним темама, провоцирајући и наводећи на размишљање.

Duško Domanović

Песник користи језик често се поигравајући његовим могућностима стварања потпуно нових речи. Побуна против некултуре, лажи, незнања, а све у контексту школских обавеза и разних идеја на које најмлађи долазе не би ли их одложили или избегли – теме су на које је, између осталог, Домановић стихом скренуо пажњу. Како је песнику Питагора „мазнуо” теорему, може ли петица да се купи, што се језик зове матерњи и шта се догоди онима који не знају и ћирилицу и латиницу – читамо из његових збирки које су, како је једном приликом казао књижевник Дејан Алексић, „вежбаонице за смех”. Представљена Домановићева књига биће ускоро доступна у фонду Одељења за децу и младе чачанске Библиотке, а Алексићевим речима „којег год дана да се латите ове књиге, биће то дан као наручен – за читање.”

Duško Domanović

Душко Домановић рођен је у Адранима код Краљева 1979. године. Дипломирао је на Одсеку за филозофију Филозофског факултета у Новом Саду. Пише поезију, кратку прозу и песме и приче за децу. Објавио је књиге песама „Недеља поподне”, „Већи од живота (Буковски ово никада није радио)”, „Оно што смо били”, књиге поезије за децу „Песме за нај-велике”, као и дечју драму „Аждозмајска љубав”. Поводом његове књиге „Наврх дима из димњака” књижевник Бранко Стевановић забележио је да је то „збирка једног чудноватог писца који се удвостручио: када пише за старије он је Домановић, а када пише за млађе, онда је Душко”. А сам Домановић каже да „воли више да пише за децу јер му она верују.”

Duško Domanović

Дан као наручен за читање окупио је ученике из више школа: ОШ „Вук Караџић”, ОШ „Танаско Рајић”, ОШ „Драгиша Мишовић”, ОШ „Божо Томић” и ОШ „Прељина”, а за реализацију програма били су задужени  библиотекари Дубравка Илић, Владимир Симић, Биљана Арсић и Милица Домановић.