На годишњој конференцији  Europeane и шестом националном конгресу јавних библиотека Шпаније који се одржава од 9. до 11. октобра у  Бургосу српске библиотеке представљају Богдан Трифуновић из Чачка и Предраг Ђукић из библиотеке града Београда. На овом важном скупу библиотекара Европе на којој се очекује око 500 учесника, Богдан Трифуновић саопштиће свој рад са темом „Дигитализација аудиовизуелних колекција у Градској библиотеци Чачак: јачање позиције јавних библиотека кроз јавно-приватно партнерство“.  Овај рад ће показати искуства чачанске Библиотеке у дигитализацији библиотечке грађе, односно како је једна релативно мала установа културе успела да превазиђе проблеме недовољних средстава за дигитализацију аудиовизуелне грађе путем ширења својих партнерских односа на сектор приватног предузетништва као што су телевизијске и радио станице, уз истовремено ослањање на спољне изворе финансирања.

Значај теме коју Трифуновић излаже је и у томе што је ово прва иницијатива коју је нека јавна библиотека у Србији започела у 2010. години и која се у овом тренутку веома успешно спроводи уз партнерство са Телевизијом „Галаксија 32“ у Чачку, чиме се важан део културне баштине Чачка и околине чува за потоње генерације. Учешће Богдана Трифуновића на конференцији у Бургосу омогућили су фондација Europeana и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“.Сваке године одржава се годишња Europeana конференција, у другој европској држави. Ове године спојене су Europeana конференција и 6. национални конгрес јавних библиотека Шпаније, у граду Бургосу, где је веома прикладно ових дана отворена и нова величанствена зграда градске библиотеке, у коју је шпанска држава уложила 14 милиона евра, упркос постојећој економској кризи. На овој конференцији биће представљени најновији пројекти и иницијативе дигитализације библиотечке грађе, са нагласком на раду јавних библиотека у циљу бољег представљања својих локалних заједница и завичајне културне баштине –
http://en.www.mcu.es/bibliotecas/MC/2012/CongresoBP/index.html.

 

Пројекат Europeana http://www.europeana.eu/portal/ започет је уз подршку Европске Уније да на једном месту, преко једне приступне тачке на интернету, обједини европску културну и научну баштину која се налази у хиљадама институција широм континента. Овај пројекат данас се сматра основним интернет порталом за преглед културне баштине Европе од најранијих времена до 21. века и тренутно се у њему налази преко 20 милиона дигиталних објеката и записа. Србија и њена културна баштина заступљени су у Europeana путем чланства Народне библиотеке Србије, која је део своје најстарије и највредније дигитализоване колекције, попут Мирослављевог јеванђеља, већ укључила у Europeana колекције.

Захваљујући резултатима које је Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ остварила  на пољу дигитализације библиотечке грађе у Чачку од 2006. године, који нису остали незапажени од  чланица мреже Europeana  дигитална библиотека је постала део Аwareness Best Practice Network коју чини 100 јавних библиотека Европе. Europeana je окупљенa око најважнијег европског пројекта дигитализације и очувања културне баштине из институција културе. Путем повезивања са другим библиотекама, музејима, архивима и галеријама у Европи и приступу порталу дигиталне баштине Europeana, дигиталне колекције Градске библиотеке у Чачку у будућности ће бити приступачније корисницима на глобалном нивоу, чиме ће се испунити битна улога установа културе и памћења у очувању разноврсности културне баштине и видљивости завичајних колекција на интернету.

 Овај велики успех чачанске библиотеке на пољу дигитализације завичајне баштине и учешће Богдана Трифуновића на конференцији Europeane још једна су потврда рада ове установе која ида у корак са савременим токовима европског и светског библиотекарства.