Поводом државног празника, Дана примирја у Првом светском рату, у среду, 9. новембра Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” организовала је два предавања о великом научнику, професору, патриоти и добротвору – Михајлу Пупину.

Најбољи начин да чачанска Библиотека настави „пупинизацију“ коју је започела 2015. године вишеструким приказивањем документарно-анимираног филма Сава Сајка „Михајло Идворски Пупин – Пут ка светлости“ ученицима основних и средњих школа био је позивање  Александре Нинковић Ташић да одржи предавање.

DSC_0034

Александра Нинковић Ташић је председница Образовно-истраживачког друштва „Михаило Пупин“, аутор интерактивних изложби „Пупин од физичке до духовне реалности“ и њеног сегмента „Тесла и Пупин на истом путу“ који је недавно отворен у Историјском музеју Србије у Београду. Као приређивач Пупинових књига и књига о Пупину, водитељ програма „Образовне пупинизације“ и посвећени истраживач који је вредно радио на сакупљању чак 15.000 докумената архивске грађе о Михаилу Пупину, Александра Нинковић Ташић је више него посвећена ширењу знања о великом научнику. Изузетно стручна и елоквентна дама је одржала два различита предавања.

Предавање о Пупиновим доброчинствима и великој љубави према српству било је намењено студентима технике и одржано је у амфитеатру Високе школе техничких струковних студија. „Деценијама, предано и посвећено Михајло Пупин помагао је ђаке, уметнике, научнике, гимназије, Универзитет, Народни музеј, цркву, многа друштва…Давао је новчана средства, несебично је користио свој углед и положај“, рекла је Нинковић-Ташић.

0000 0001

Предавање за ученике средњих школа, професоре и грађанство одржано је у Сали Скупштине града Чачка на коме је Александра Нинковић-Ташић говорила о односу Пупин-Тесла тврдећи да су оба научника била „на истом путу“, да су радили „у слози“ и да није било супарништва. Препуна Сала Скупштине града чула је непознате чињенице о односу два великана науке кроз цитате са насловних страна америчких новина „The New York Times“,  „Washington Post“ и других.

DSC_0011 DSC_0015

На оба предавања већину у публици чинили су млади људи што је Александра Нинковић Ташић посебно поздравила и искористила да препоручи „Са пашњака до научењака“ Михајла Пупина, „Моји изуми“ Николе Тесле и „Сећања“ Милутина Миланковића, три књиге које мењају поглед на живот и науку.

DSC_0024

Чачанска Библиотека ће поводом „пупинизације“ потписати протокол о сарадњи са Институтом Михајло Пупин коме ће уступити дигиталне копије  архивске грађе официра српске војске, конзула у Америци и министра Краљевине Југославије у Албанији, родом Чачанина, Радоја Јанковића, које ће на тај начин постати саставни део „Пупиновог виртуелног музеја“.

DSC_0036

На једној позивници за прославу Друштва инжењера у Чикагу 1928. Радоје Јанковић је записао: „Г. Пупин је био веома уважен грађанин Америке. Око 150 америчких бојара и милионера седели су непомично за време од једног часа Пупиновог сјајног говора у коме је често истицао Србе и српство. После вечере Американци су дефиловали поред г. Пупина клањајући му се као идолу“.

У програму су учествовали др Богдан Трифуновић, Даница Оташевић и Марија Радуловић.