Један од најдрагоценијих завета који је српском народу оставио Патријарх Павле (1914-2009) јесте да „Будемо људи“. Тај аманет тешко је остварити „у полутами кича, скамењеног духа, себељубне опседнутости и хедонизма, духовног и моралног посртања, губитка вредносних орјентира који у пустињи сваког нихилизма нагризају српски народ“, каже др Славко Каравидић, у беседи прочитаној на представљању књиге „Вујански крст Патријарха Павла“ одржаној у Чачку 19. фебруара 2016. године, наводећи као резензент, да „духовни сурогати загађују ум и душу, а да грех поробљава ум“. Књига мр Слободана М. Радуловића о 44. Патријарху Српске православне цркве нашла се с разлогом у избору за промоцију Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у оквиру 17. изложбе чачанског издаваштва, јер представља својеврсну завичајну хронику.

Промоција књиге Вујански крст Патријарха Павла

Световни и духовни живот Патријарха Павла аутор прати од доласка младог теолога Гојка Стојчевића у манастир Вујан 1944. године, затим полагања монашког завета у кабларском манастиру Благовештење, избором за владику, па Патријарха, и упокојења 2009. године. Слободан Радуловић истовремено описује људе и догађаје из даље и ближе прошлости који су били савременици омиљеног Патријарха, где важно место заузима чачански крај и архимандрити Сава Студенички (Сава Милошевић из Доње Трепче), Јован Радосављевић, Георгије Добросављевић (Доња Трепча), Јован Никитовић (Горња Трепча), игуман Василије Домановић (Соколићи) и многи други подвижници.

Промоција Вујански крст Патријарха Павла

На чачанској промоцији живом речју о Патријарху Павлу сведочили су пригодним беседама из личних сусрета новинар и публициста Слободан М. Радуловић, др Зорица Кубуровић, аутор 14 књига за децу и одрасле, али и аутор бројних прича о Патријарху Павлу, др Душан Цогољевић, директор Високе школе за пословну економију и предузетништво, који је финансирао штампање књиге, Слободан Николић је казивао одломке, а мр Маријана Матовић била је надахнути водитељ, па су крај представљања књиге „Вујанског крста Патријарха Павла“ присутни дочекали на ногама уз „Молитву светом Патријарху“.

Промоција Вујански крст Патријарха Павла

Професор др Славко Каравидић у пригодном слову за предастављање књиге у Чачку где је рођен, а коју је прочитао Слободан Николић, каже да је књига „Вујански крст Патријарха Павла „јединствена Светосавска прича о животу и искушењима“ и да се аутор, „определивши се за лик и дело Патријарха Павла изнад чије главе је још за живота светлуцао ореол светитеља“, не мири са стањем полутаме коју нам је време у коме живимо наметнуло, већ нуди „веру, љубав, наду као највише вертикале духовног стварања српског народа кроз његову историју“. Патријарх није расипао речи, истиче Каравидић, већ је у мало „речи исијавао мудрост, веровао је у истину и очекивао истину, испољавао је племенитост и обавезивао на племенитост, ценио је снагу, а дух је имао право на престо.“

Промоција Вујански крст Патријарха Павла

Др Зорица Кубуровић је као лекар Хитне помоћи више пута била у прилици да прати и лечи Патријарха Павла, одлази у Патријаршију, па је говорила о сусретима и поукама које је из њих Промоција Вујански крст Патријарха Павладобијала, описујући мудрост, скромност и племенитост овог духовника. Мр Слободан Радуловић, родом из Соколића, дугогодишњи је новинар и уредник „Православља“, а књига „Вујански крст Патријарха Павла“ је његов списатељски првенац. Дубоко поштујући Патријарха, познавајући добро живот људи који су се заветовали Богу и Цркви, Радуловић је исписао књигу за народ, незаобилазну хронику за будуће истраживаче историјских и друштвених прилика у прошлом и новом веку. Његова сведочења о незаборавним сусретима са благопочившем Патријархом Павлом измамљују сузе у очима слушалаца и продубљују сећања на духовника који је ходао пешке улицама, сам поправљао обућу, мирио и заветовао савременике свих вера да пре свега буду људи.

Промоција Вујански крст Патријарха Павла

Радуловићеви записи, сведочанства, белешке уз богату фотодокумантацију, новинске текстове, речник мање познатих речи, приче свештенства и обичних људи о Његовој Светости изазивају велико интересовање, па је тираж од хиљаду примерака књиге већ распродат и штампано је ново издање. Књига је подељена у 12 поглавља, обима је 455 страница, место издања је чачанско село Соколићи, а издавач је Центар за стручно усавршавање у Крушевцу. Аутору Радуловићу, рецензентима Славку Каравидићу и Зорици Кубуровић, финансијеру Душану Цогољевићу и свим учесницима у објављивању ове вредне књиге о Патријарху Павлу, савременици, али и нова покољења, треба да буду захвални.

Промоција Вујански крст Патријарха Павла