Aleksa Krstić

Још једном се потврдило да жири за Награду „Млади Дис” из године у годину готово непогрешиво препознаје песнички потенцијал дебитаната, представљајући полазиште за касније веома успешне каријере. Међу лауреате Награде уписала су се многа имена, данас звучна и добро позната не само у песништву, већ и областима научног рада, новинарства, других уметности. Наведимо само неке: Бранислава Малтез, Миладин Вукосављевић, Живорад Недељковић, Владимир Димитријевић, Владимир Стојнић, Бојан Васић, Гордана Смуђа, Јана Алексић, Маша Сеничић, Милица Шпадијер, Александра Јовановић, Милица Росић…

Честитамо Алекси Крстићу, нашем лауреату за 2022. годину, на Бранковој награди Друштва књижевника Војводине, која му је додељена за збирку „Дечаци источног блока” у издању Градске библиотеке Чачак.

Алекса је тиме постао 63. добитник овог значајног признања, а његов лирски израз је жири у саставу Стеван Брадић, Снежана Николић и Бранислав Живановић, препознао као „битан искорак који претпоставља његово даље креативно развијање у хоризонту савременог српског песништва”.

У њиховом саопштењу, између осталог, стоји: „Са референцама на поп културу, кинематографију, ликовне уметности, фотографију, музику, литературу, лапидарни стих Крстићеве сведене синтаксе на граници сентенце ослобођен интерпункције у динамичном ритму строфичне организацијe, промишљено и артикулисано спаја корпоративни језик брендова и урбани жаргон, где се амблематика контракултуре испољава као битно место савременог искуства.”

Са радошћу и поносом пратимо Алексине даље стваралачке кораке и надамо се новим песничким сусретима у Чачку.