Градска библиотека Чачак учествовала је на 17. стручно-научном скупу „Библионетˮ који је одржан је  од 7. до 9. септембра у Сомбору у организацији Градске библиотеке „Kарло Бијелицки” и Заједнице матичних библиотека Србије. Првог дана, у свечаном делу програма, додељена је Награда „Ђуро Даничићˮ за допринос развоју библиотекарства и културе у целини Жаклини Николић из Културног центра Kладово.

Тема скупа „Деца и млади: библиотеке за нове генерације” је привукла велико интересовање, те се регистровало око 170 учесника из земље и региона. Радни део, првог дана, започели су предавачи из Немачке и Хрватске, путем видео-линка, а потом су говорили библиотекари из Бјеловара и Осијека, Народне библиотеке Србије и библиотеке домаћина.

Потом су другог дана, у два паралелна програма и у четири сесије, о својим искуствима и раду са децом и младима говориле колеге из Шапца, Лазаревца, Димитровграда, Смедерева, Бијељине, Зрењанина, Kраљева, Лесковца, Kикинде, Штипа, Ужица, Бачке Паланке, Ниша, Kрушевца, Суботице, Пирота, Пожаревца, Сомбора, Народне библиотеке Србије, Библиотеке Матице српске као и Градске библиотеке Чачак.

Стручни рад „Библиотека као атеље” аутора Марије Радуловић, Тање Вуковић и Исидоре Ђоловић из чачанске Библиотеке представљен је на скупу и у њему се разматра на који начин библиотеке могу да подстичу, усмеравају и помажу уметничко стваралаштво младих. Приликом излагања наглашено је да би савремене библиотеке требало да превазиђу чисто посредничку улогу у стваралачком процесу код тинејџера. Похађајући радионице они не само да могу да разговарају и тумаче прочитано већ могу и да „допишу” постојећа ремек-дела, остављајући лични ауторски печат. У том смислу је приказан синкретички и мултимодални приступ у раду са младима на примеру радионица „Предео сликан чајем” и „Од ње до вечности”, а које су реализовали поменути библиотекари са спољним сарадницима. Подстичући радозналост, ентузијазам и елан средњошколаца, као и њихову природну жељу да упознају свет, дефинишу себе и стваралачки се огласе, чачанска Библиотека већ неколико година уназад негује едукативно-креативну праксу која је у исто време и просветитељска и иновативна.

Један од закључака који су се наметнули након дводневних излагања и истраживања које је спровела и представила проф. др Добрила Бегенишић, начелник Матичног одељења Народне библиотеке Србије је да се са децом предшколског и основношколског узраста до 12 година ради интензивно и пожртвовано, а да је рад  са корисницима узрасне доби од 13 до 18 година у својеврсној кризи, те да би можда једно од решња било и раздвајање фондова и услуга за ове две категорије.

Сви учесници скупа имали су прилику да у факултативном делу Библионета, између осталог, погледају изложбу „Осамдесет година Малог принца” ауторке Жане Гњатовић из Градске библиотеке „Kарло Бијелицкиˮ, стручни обилазак ове установе, представу Народног позоришта Сомбор, као и знаменитости града. Трећег дана је организован излет уз панорамску пловидбу Великим бачким каналом.