Регионални центар за таленте Чачак је на Факултету техничких наука у суботу, 18. новембра организовао предавање „Значај јавних библиотека у школском и инстраживачком раду”. О овој теми ученицима и студентима је говорио Мирко Дрманац, виши библиотекар Градске библиотеке ,,Владислав Петковић Дис”. Иначе, чачански Регионални центар за таленте реализује програме подстицања и развоја научно-техничког и истраживачког стваралаштва младих из природних и техничких, друштвених и других наука.

Да би се библиотеке користиле на оптималан начин у школском или истраживачком раду, ђацима и студентима је корисно да се упознају са начинима употребе библиотечко-информационих ресурса који су им на располагању. Присутни, који су у току два школска часа са пажњом пратили припремљено излагање, научили су како се најбоље могу користити услуге Библиотеке у стручном и научном усавршавању. Такође, презентована је и употреба виртуелног сервиса „Моја библиотека” који члановима нуди многе погодности, које су раније биле могуће само личним доласком у нашу установу.

Библиотека је важан сарадник образовних институција у граду Чачку и према статистици Cobiss система убедљиво најбројнији корисници читаонице Одељења стручне књиге и референсне збирке (колоквијално Научно одељење) су студенти и чачански средњошколци. Ту млади истраживачи, поред потребне литературе, добијају и стручну методолошку помоћ у изради домаћих, матурских, семинарских и дипломских радова.