У велелепном конгресном центру Мегарон, у грчкој престоници културе, уметности и филозофије Атини, од 24. до 30. августа 2019. године одржан је 85. Светски библиотечки и информациони конгрес под називом „Libraries: dialogue for change”. IFLA, светска, независна, невладина организација окупила је преко 3.600 делегата из 140 земаља, више од 500 говорника у оквиру 250 сесија, око 200 постер сесија, 30 lightning разговора, преко 20 сателит сусрета и 11 кључних сесија које су преношене на интернету путем видео-стрима.

Захваљујући подршци Библиотекарског друштва Србије, пут Атине пошло је 25 библиотекара из Србије, међу којима и представници Библиотеке из Чачка: Наташа Кривачевић Поповић, Маријана Лазић и др Богдан Трифуновић. Након Милана 2009. године и Вроцлава 2017. године ово је трећи IFLA конгрес на коме учествују библиотекари Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ и то у највећем броју до сада, што је омогућено средствима Библиотеке и Министарства културе и информисања.

Првог свечаног дана отварања Конгреса у Атини, све присутне је поздравила председница IFLA Глорија Перез Салмерон, као и генерални секретар Гералд Лајтнер. У име грчке владе присутне је поздравила Софија Захараки, заменик министра за образовање и верска питања, чије је одељење одговорно за већину библиотека у Грчкој. Уприличен је уметнички програм државе домаћина, на којој је представљена Грчка кроз игру и песму младих уметника.

Циљеви сваког Конгреса IFLA-е су међународне дискусије, предавања, истраживања, сарадња у свим областима делатности који се тичу библиотечке и информационе активности, али и упознавање и дружење библиотекара из свих земаља. Тим поводом организована је посета културном центру Ставрос Нијархос који обједињује Националну оперу и Националну библиотеку. Библиотека се простире на 25 хиљада квадратних метара у којој се чува око пет хиљада рукописа, докумената и графика из периода од 9. до 19 . века, као и преко милион књига и ревија. Здање је само по себи импозантно, али је главни циљ градње био да се од Културног центра начини место друштвеног живота Атињана.

Након бројних размена искустава међу учесницима и присутнима на Конгресу,  гостовање у Атини завршило се примопредајом дужности будућој председници IFLA и позивом на следећи Конгрес, који ће 2020. године бити одржан у Даблину.

По повратку из Атине, библиотекари из Србије имали су прилику да посете централну јавну библитеку у грчком граду Верији, где су их домаћини провели кроз пријатан и реновирани простор Библиотеке, у чијој је реконструкцији учествовала Ставрос Нијархос фондација. Библиотека у Верији, својим иновативним архитектонским решењем простора и фондом којим располаже задовољава културне, друштвене и забавне потребе својих корисника.

Са путовања су понети незаборавни утисци, са Конгреса бројне новине представљене у излагањима предавача из других земаља света, од којих ће, свако у својој библиотеци моћи да примени сходно својим потребама, у настојању да стечена искуства побољшају рад наших културних установа.