Захваљујући иницијативи Библиотеке општине Лучани у Гучи прошле године је у оквиру Драгачевског сабора трубача покренут Сајам књига и издавача чија је сврха да употпуни културну понуду Сабора и промовише писану заоставштину Драгачева. У четвртак, 11. августа 2016. године, у дворишту Музеја трубе Сајам књига је отворен по други пут, а учешће је узело осам издавача: Лагуна, Вулкан, Evro book, Легенда, Народни музеј Чачак, Међуопштински историјски архив Чачак, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и Библиотека општине Лучани.

DSC_0065

Други Сајам књига на 56. Драгачевском сабору трубача отворио др Богдан Трифуновић, директор чачанске Библиотеке и председник Библиотекарског друштва Србије истакавши одличан пример Библиотеке општине Лучани која је као мала општинска библиотека са само пет запослених сама објавила десет издања између два Сабора. Похваливши такав издавачки подухват он је закључио да „постојеће културне манифестације у данашње време, укључујући и оне вишедеценијског трајања имају проблем да одрже квалитет и континуитет, а покретање Сајма књига као новог чиниоца Сабора трубача је пример да уз адекватну подршку установе културе могу да наставе са унапређењем своје делатности и опште културне понуде“.

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је свој штанд на Сајму испунила овогодишњим, али и нешто старијим издањима међу којима се издвајају Дисове сабране песме, књиге поезије добитника Дисове награде и награде Млади Дис из едиција „Књига госта“ и „Токови“, часописи „Глас библиотеке“ и „Дисово пролеће“, бројне  библиографије и каталози. Централно место на штанду добио је зборник радова са научног скупа под насловом „Поезија Бранка В. Радичевића“ који је Библиотека објавила ове године, а који се бави делом Бранка В. Радичевића, родоначелника и утемељивача две највеће културне манифестације у чачанском крају: „Дисовог пролећа“ и „Драгачевског сабора трубача“.

Осим продаје публикација, Библиотека овом приликом промовише свој рад са свим категоријама корисника, а спремила је и публикације на поклон посетиоцима другог Сајма књига на 56. Драгачевском сабору трубача.