Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је протеклог викенда, 17. и 18. јуна 2016. учествовала на „Данима урбане културе“ који су у нашем граду, поред Западне Мораве одржани по други пут. Овај фестивал је настао као омладински подухват, из ентузијазма и настојања да се оживи Чачак као место младих људи изразито креативног духа. Током трајања фестивала, уз музичке, спортске и радионичке садржаје, као посебан вид промовисања стваралаштва и оригиналности послужила је „ДУК пијаца“ на отвореном. Библиотека је на овом шареном базару са задовољством учествовала продајући књиге чије је сав остварени приход био намењен добротворној организацији „Коло српских сестара“.

Штанд Библиотеке на фестивалу ДУК Чачак 2016

На штанду Библиотеке биле су изложене отписане књиге из богатог фонда Позајмног одељења за одрасле читаоце, као и издања Библиотеке и пропратни материјал. Библиотечки вишкови који су били на продају су веома добро очуване или сасвим нове књиге, од песничких збирки до прозних дела савремених аутора и класика, домаћих и страних. У зависности од повеза, цене су се кретале између 30 и 100 динара, што је изазвало много неверице и одушевљења бројних посетилаца штанда. У понуди су се такође нашле и песничке збирке, часописи „Дисово пролеће“ и „Глас библиотеке“, библиографије завичајаца и други наслови из издавачке продукције чачанске Библиотеке, као и разгледнице и торбе са Дисовим ликом.

duk-stand2

Библиотекари чачанске Библиотеке и волонтери организација „Коло српских сестара“ и „Не заборави Чачак“ су Дане урбане културе искористили да уједно промовишу остварене и планиране активности „Отворене библиотеке“, концепта који подразумева бригу о доступности и слободну размену штива у јавном простору, а чије су полице већ постављене у Прихватилишту Центра за социјални рад, Болници и неколико угоститељских објеката. Реакције суграђана на „Отворену библиотеку“ су биле неподељено позитивне, а због популарних цена, разноврсности понуде и добротворног циља, штанд Библиотеке на „ДУК Пијаци“ био је један од најзапаженијих.

duk-stand3

У уторак 21. јуна председници Кола српских сестара „Надежда Петровић“ Чачак госпођи Бојани Јакшић представници Библиотеке уручили су хуманитарну донацију прикупљену током продаје књига на Данима урбане културе, чиме се наставља сарадња наше установе са широком лепезом организација Чачка и помаже локална заједница.

Bogdan Trifunovic i Bojana Jaksic