Лето је лепо на мору, на планини, на селу, на фарми, а колико може да буде лепо, забавно и корисно „Лето у Библиотециˮ показала је изложба радова, експоната и фотографија са пет одржаних креативно-едукативних радионица. Поставка је отворена у среду, 8. септембра у галеријском простору Библиотеке.

Велики број присутних радионичара и љубитеља програма које Библиотека организује већ 13 година уназад, имао је прилику да види резултате који су настали током више од 40 сати рада од јуна до почетка септембра. Ослушкујући интересовања чланова Библиотеке, ове године су осмишљени програми за све узрасне категорије.

Радионицу „Стварамо прву књигуˮ намењену млађим основцима, водиле су васпитач Катарина Елвеђи и библиотекар и писац Оливера Недељковић, а присутни посетиоци могли суда виде четири сликовнице које су настале на овим сусретима. Три тактилне и тродимензионалне сликовнице На фарми, У води и Лети, лети направиле су полазнице млађег узраста док су четврту Маслачкова жеља која садржи веома слојевит текст и сјајне илустрације, урадили радионичари нешто старијег узраста. Књигу су у целости прочитале Катарина Савић, Лена Ћурчић и Ива Илић, а у име водитеља ове радионице присутне је поздравила Оливера Недељковић. Она је казала да је уз четири сликовнице настала и дивна размена емоција и дарова. Цитирајући чувену реченицу Достојевског да се душа лечи када смо међу децом, Недељковић је рекла: „Дугујемо велику захвалност родитељима који су имали поверења у нас, а пре свих, хвала полазницима наше радионице који се с правом могу поносити својим делима. Катарина и ја смо имале прилику да учимо од оних који су бољи, мудрији и имају више ентузијазма од нас.ˮ

„Свет на длануˮ, радионицакоја је полазницима открила тајне најстарије цивилизације у Европи била је намењена старијим основцима, а водила ју је Биљана Арсић,библиотекар и професор географије. Она је публику поздравила на грчком језику и у кратким цртама представила резултате, али и пут младих радионичара кроз Грчку, њену историју, филозофију, традицију, морску обалу итд.

Корисници Библиотеке су крајем јула имали прилику да се опробају у техници хеклања и изради украсних предмета од конца. Радионицу „Неуморна плетисанкаˮ водила је директорка лазаревачке Библиотеке Јасмина Иванковић и библиотекар Снежана Луковић. Представљајући резултате рада, гошћа из Лазаревца је истакла важност познавања технике хеклања јер она спада у српско културно наслеђе које треба очувати и промовисати у новом контексту кроз креативне индустрије. За то је изузетно важна транзиција знања са старијих на младе. Она је представила и дванаестогодишњу Искру која је научила да хекла и има жељу да настави са радом како би драгим особама поклањала оригиналне поклоне од конца.

„У сновима папирнимˮбили су овог лета и млађи и старији полазници.Они сууз помоћ библиотекара Николе Пеулићаправили минијатурне књиге и необичне скулптуре од папира. Он им је открио и нешто више о историји минијатурне књиге, њеним димензијама и врстама, а најмања књига настала на овој радионици има димензије само 3mm x 5mm, таман толико да би могла стати у дамску рукавицу Марије Антоанете која је заслужна за популаризацију минијатурне књиге.

Сам крај „Лета у Библиотеци 2021ˮ био је резервисан за радионицу „Дигитализација није секирацијаˮ која је била намењена полазницима старије животне доби који су пожелели да унапреде своје дигиталне вештине. Од почетка пандемије вируса корона сви грађани, па и они који припадају генерацији 65+, имају све већу потребу да користе еУслуге. Програми едукације су им стога неопходни, а Библиотека је право место за неформално и целоживотно учење у чему су им помогли библиотекари Марина Белић и Александар Вукајловић.

Програм отварања завршне изложбе „Лета у Библиотециˮ употпуњен је наступом Милице Миликић и Петра Турунташа,чланова плесног клуба „Лунаˮ.