Градска библиотека Чачак учествовала је на 18. стручно-научном скупу „Библионет” који је одржан од 12. до 14. септембра на Тари, а у организацији Народне библиотеке Ужице и Заједнице матичних библиотека Србије. Традиционално је уручена и награда за допринос развоју библиотекарства и културе у целини која носи име „Ђура Даничићˮ и која је ове године додељена др Драгани Милуновић, заменици управника Народне библиотеке Србије.

Biblionet 2024

Скуп посвећен врло актуелној теми под називом „Библиотеке и циљеви одрживог развоја” започео је предавањима по позиву стручњака из Немачке и Словеније који су пренели своја искуства и примере добре праксе. Други дан је обухватио представљање стручних радова библиотекара из Ужица, Крагујевца, Бијељине, Завода за проучавање културног развитка, Универзитетске библиотеке из Београда, као и Градске библиотеке Чачак који су били посвећени, одрживом развоју као медијуму културолошке размене, повезаности ове теме и модерних методологија, грађанској науци, представљању еколошких пројеката и др.

Biblionet 2024

Презентацијом рада „Вода здраво за готово – сусрет природе и културе у оквиру програма The Europe Challenge 2023” аутора Марије Радуловић и Ирене Планинчић из Градске библиотеке Чачак приказан је истоимени пројекат чији је фокус био на води као природном ресурсу од изузетног значаја, али је обухваћен и шири домен еколошких питања чиме је одрживи развој повезан са многим другим областима. Том приликом наведене су бројне еколошке радионице које су се односиле на едукацију друштвене заједнице чиме се директно утицало на тзв. зелену писменост. Представљен је и еколошки кутак у Одељењу за децу и младе који садржи публикације које се баве темом рециклаже, одрживим развојем и које могу бити подстицајне за најмлађе читаоце, али и наставнике и родитеље, као и поддомен званичног сајта установе Еко-зона који на једном месту сабира бројне зелене активности.

Biblionet 2024

Факултативни део Скупа открио је знаменитости Националног парка Тара током вожње Шарганском осмицом, док су завршног дана учесници обишли новоформирану конзерваторску лабораторију у Народној библиотеци Ужице. Такође, посетили су и хидроелектрану „Под градом” на реци Ђетињи, иначе прву на Балкану, а која јe данас музеј.

Библионет 2024