Генерација рођена у ери дигитализације,  интернета, фејсбука, колорних фотографија и не зна да је век раније  велико откриће била појава фотографије, да су само ретке породице могле себи да дозволе луксуз да их фотографише  фотограф, а фотографски апарати били су реткост попут аутомобила. Сада када деца од малих ногу носе мобилне телефоне и знају да укључе дугме за снимање, тешко их је „вратити“ унатраг, упутити их да фотографисање није обично шкљоцање које сви знају, већ уметност, таленат. Фотографија је важан докуметан за историчаре и библиотекаре, са фотографије се може читати као из књиге, фотографија често говори више од речи. Уз све то Чачак је важан центар уметничке фотографије у коме се одржава сваког јула  републичка изложба „Дани фотографије“ са гостима и из иностранства, а Градска библиотека од ове године у склопу манифестације „Дисово пролеће“ има и конкурс за дигиталну фотографију на завичајну тему.

      Када све ово знамо онда с разлогом је и дигитална фотографија нашла своје место у креативном раду са најмлађима овог лета у Библиотеци. Улога аниматора припала је Миленку Савовићу, мајстору фотографије, са већ провереним оком за детаљ и са многим наградама за колекцију и фотографију. Са речи се прешло и на дело  па је око седамдесетак полазника радиониоце „Волим те дигитално“  ишетало на градски трг и својим апаратима и мобилним телефонима забележило детаље из урбаног миљеа. Најбољи снимци завршиће на посебној изложби дигиталне фотографије која ће бити отворена на крају „Лета у библиотеци“, а аутори награђени. Сигурнио је да ће полазници убудуће другачије гледати на фотографију као медиј, а можде  једног дана из ове генерације  израсте и неко значајно фотографско име. Фотографисање је више од обичног заната, фоторепортер је тражено занимање, а добри фогографи стоје раме уз раме са врсним уметницима.

Зато је „Лето у Библиотеци“ више од игре, место где се откривају таленти, сеју лепе мисли и семе које ће једног  дана клијати у праве и велике креације и дела.

Овога пута приказујемо наше записе са две  радионице, где је било  и „директорка, хоћеш да ми завежеш пертлу“ малог шестогодишњег Луке, до малих мајстора фотографије, које ћете видети наредних дана.

Да проверимо како „говори“ фотографија и како се дигитално види.

ФОТОГРАФИЈЕ СА РАДИОНИЦЕ