Stampana-recНову светковину завичајне издавачке продукције под јединственим насловом „Штампана реч 2014.“, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ организује у среду, 4. фебруара у 18 часова у Галерији Народног музеја и на тај начин започиње своју богату овогодишњу културну мисију. Под мотом Само написана реч остаје Библиотека настоји да оно „специфично завичајно“ сабере и сачува, а да чачанске писце, издаваче, штампаре и све оне који су допринели да довршени рукопис постане књига, окупи као бројну породицу на једном месту.

Шеснаеста по реду поставка „Штампане речи“, чији су аутори библиотекари Завичајног одељења – Оливера Недељковић и Тамара Јанковић, својим квалитетом и обимом не заостаје за претходнима показући изразит чачански издавачки потенцијал. Прошлогодишњу чачанску издавачку продукцију чини 288 књига и 36 часописа. Поред изложених публикација, публика ће моћи да погледа и презентацију на којој су представљена остварења завичајних аутора која су објављена изван Чачка.

Isailo A PetrovicГрадска библиотека „Владислав Петковић Дис“ у жељи да подстакне издавачку продукцију као и визуелни идентитет објављених публикација у Чачку, у оквиру сваке „Штампане речи“ додељује две награде: за ликовно-графичко обликовање публикације – Награда Исаило А. Петровић и награду за књигу године објављену у Чачку – Награда Даница Марковић.

Награда Исаило А. Петровић понела је име по првом чачанском штампару, угледном књижару, књиговесцу и човеку широког духа и изразите предузимљивости, а од чијег је рођења прошло тачно 150 година. Он је у Чачку 1888. године отворио књижару, а касније је почео да се бави штампарством. До сада је пописано осам књига објављених захваљујући његовој предузимљивости. Најстарија од њих је новела Емила Золе „Из љубави“ у преводу Михаила Добрића, штампана 1894. године. Исаило Петровић је био веома агилан и успешан и у другим трговачким пословима којима се бавио. Одликован је за учешће и храброст исказану у ослободилачким ратовима. Ова награда се додељује од 2000. године.

Danica MarkovicНаграда Даница Марковић носи име прве српске модерне лиричарке, једине жене чије су песме заступљене у чувеној „Антологији новије српске лирике“ Богдана Поповића. Рођена је у Чачку 1879. године, радила је као учитељица у бројним местима, али је, опхрвана болешћу, веома рано пензионисана. Умрла је у Београду 1932. године. За живота, објавила је три збирке песама, а седамдесет година после њене смрти, прикупљене су и у издању чачанске Библиотеке објављене њене приповетке под насловом Купачица и змија. Родни град је са пажњом неговао успомену на Српску орхидеју, како је ову песникињу раскошног талента и трагичне судбине назвао Антун Густав Матош. Уз стално проучавање њене биографије и књижевног опуса, трајан спомен на ову књижевницу представља и награда названа њеним именом, коју за књигу године објављену у Чачку, од 2001. године додељује Градска библиотека.

На отварању изложбе чачанског издаваштва биће додељене награде Исаило А. Петровић и Даница Марковић за 2014. годину. У музичком делу програма учествује Душан Чегањац. Изложбу ће отварити књижевник Саво Стијеповић.

Добро дошли!