Основне школе у Доњој Трепчи, Бресници, Слатини, Заблаћу и Чачку биле су одредишта „Стихобуса“ – песничког каравана који је 18. априла 2013. године по други пут био на точковима, а све у оквиру програма 50. јубиларног Дисовог пролећа.

Picture-1734

Путници овог необичног аутобуса били су: песник Бошко Ломовић, публициста и антологичар Дејан Томић који је сабравши расуто српско поетско благо приредио и издао антологију „Гусле у стиховима српских песника“, Теодора Ћендић, ученица седмог разреда Основне школе у Слатини која је промовисала своју прву књигу поезије „Свемир у теби“,  песникиње Оливера Цупаћ и Рада Пауновић, глумац Баћко Букумировић, библиотекари Дубравка Илић, Александар Вукајловић и Владимир Симић, директор Даница Оташевић, пријатељи библиотеке и многи други. У само једном дану одржано је пет књижевних сусрета са преко 700 ученика и наставника.

„Стихобус“ је кренуо у 9 сати испред биоскопа „Сутјеска“, а прва станица била је Доња Трепча, родно место чувеног професора чачанске гимназије Милована Миње Урошевића, аутора више књижевно-историјских, есејистичких и методичких радова, као и антологије чачанског песништва „Чари завичаја“. Ученици су чули о првом помену Трепче, легенду о подели села на Горњу и Доњу Трепчу, а потом је уследило дружење са песницима. Представљена је антологија Дејана Томића у којој је сабрано 187 песама, што народних, што уметничких,  у којима се спомињу гусле, стари народни музички инструмент, али и први медиј, претеча осталих -према речима аутора. Да поткрепи целу причу, ту је био и гуслар Немања Мићевић, ученик Прехрамбено-угоститељске школе и члан Гусларског друштва „Танаско Рајић“ из Чачка.

Picture-1781Picture-383Picture-392Picture-395Picture-396

Следећа станица Стихобуса била је Бресница где смо се подсетили ђенерала Марка Катанића и његових заслуга за подизање основне школе која данас носи његово име. Да је велика срећа када се значајни људи сете свог првог завичаја и огњишта потврдила је и прича о Милени Чубраковић, сликарки и карикатуристкињи, рођеној у Бресници 1924. године. Она је данас део завичајне баштине Чачка, јер је библиотека после њене смрти, 2004. године, поштујући Миленину последњу вољу, преузела књижни фонд и неколико слика, а нешто од свега тога је и у школи у Бресници.

Picture-1807Picture-1827Picture-1829Picture-1842Picture-1848

Прешавши реку Мораву на путу ка Слатини чули смо песнике који су казивали своје песме о Морави и то је био један од сегмената занимљивог програма који се одвијао и у самом „Стихобусу“ током целог дана.

Picture-373Picture-374Picture-1861

У Слатини смо се сетили Бране Петровића, у Заблаћу Диса, а караван је свој пут завршио у 18 часова сусретом у Основној школи „Милица Павловић“ у Чачку.

Picture-1882Picture-1886Picture-1890Picture-1894

Picture-1927Picture-1953Picture-1957Picture-1972

 

Picture-2001Picture-2008Picture-2026Picture-2029Picture-2035Picture-2055

У целодневном богатом поетско-музичком колажу учествовала је и Марина Савић, интерпретатор изворних народних песама, као и многобројни ученици из школа-домаћина . Да утисци буду незаборавни побринули су се чачански библиотекари делећи књиге и колаче. Медијатори другог „Стихобуса“ били су Марија Радуловић и Љубиша Ћирковић.

Сусрет са школарцима протицао је у весељу, а у разговору са песницима уживали су подједнако и деца и одрасли. Позитивни утисци и организатора и домаћина предвиђају „Стихобусу“ светлу будућност и неку нову поетску кружницу и следеће године.