Млада Чачанка Драгана Живановић увешће ове недеље четрдесетак полазника летње креативне радионице у Градској библиотеци у тајне оригамија, древне јапанске технике израде предмета од папира. Први кораци начињени су у понедељак, 27. јула, када су две групе основаца правили папирне разнобојне авионе и пуштали их на тргу, а следећи изазов је у четвртак када ће радити нешто сложеније фигуре.

origami3

Оригами је традиционална јапанска вештина креирања модела од папира и највероватније је настао у Кини у другом веку нове ере када је откривена и технологија израде хартије. Међутим, прави процват оригами је доживео у Јапану где је већ у осмом веку постао део разних ритуала и церемонија. Самураји су размењивали поклоне који су на себи имали „ноши“, тј. савијене траке од папира, а временом оригами је постао национална уметност.

Вештина савијања папира прихваћена је у целом свету и симболизује пријатељство, креативност, па је освојила и Драгану Живановић, иначе професора филозофије, која је сада преноси на полазнике радионица „Лето у Библиотеци“. Најбољи радови завршиће на изложби, али ће полазници део својих снова моћи да уграде у папирне фигуре и поклоне их најдражим особама.

origami1origami2origami4