domazet„Путовање, то је сан. Сан о бегу од себе, од света који је напетост директног морала и лоше савести, од владавине лажи, од терора корумпираних медија и краљевства бесмисла, каже Сања Домазет, која ће у уторак, 20. октобра у Галерији Народног музеја од 19 часова бити гошћа Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис”.

Поетско-путописним есејима сабраним у књизи „Градови“, Сања Домазет на нов, имагинативан начин представља петнаест светских метропола (Париз, Лондон, Барселону, Рим, Ницу, Венецију, Њујорк, Осло, Берлин итд.) сваки пут сугеришући читаоцу да „сва раскош овог света припада онима који путују“. Пишући о најпознатијим градовима, ауторка нас води њиховим булеварима и трговима, анализира музејске поставке и вина у чувеним ресторанима, говори нам о великанима који су живели, волели, стварали и умирали баш у тим градовима, а који су “завек променили слику и сенку нашег времена и дали имена и смисао нашој прошлости, садашњости и будућности”. “Градологија” је права књижевна посластица која читаоца узима за руку већ на првој страници и води на путовање, кроз историју, књижевност, сликарство будећи неке нове животне и уметничке доживљаје. Отвореност и слобода путописа као жанра дали су ауторки безброј могућности да увек иде за лепотом, али и покаже своју врхунску ерудицију. Настављајући традицију најбољих српских путописаца, Сања Домазет, књижевница и професор на Факултету политичких наука у Београду у градове гледа „мудрим очима и дубоком душом“, а у своју биографију уписује да је у страсној вези са Њујорком, да сања Венецију, живи у Београду иако Париз није преживела.

О књизи ће говорити Сања Домазет и Гордана Милосављевић Станојевић, уредник “Службеног гласника”, који је издавач публикације.