У петак, 9. маја, у Галерији Народног музеја у Чачку, Бојан Марковић, прошлогодишњи добитник награде „Млади Дис“, представио је чачанској публици своју прву збирку песама „Риба која је прогутала свет“. Поменуту збирку Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ објавила је као 32. књигу у својој едицији „Токови“. Поред аутора у промоцији награђене песничке књиге учествовали су и есејиста Филип Вукотић, као и књижевни критичар Јелена Ниџовић.

Picture-527Књига „Риба која је прогутала свет“ доноси поезију изразито радикалне текстуалности, која настаје кроз готово нецензурисани, до крајњих граница алузивни поетски ток свести. Поменута песничка књига предочава девијацију живота који се манифестује у нашој свакодневици, општу презасићеност стварношћу, након које човек губи било који елемент хуманитета. Марковићева поезија покушава да изгради свој универзум на рушевинама које све чешће постају опште место савремене поезије.
Picture-512Награђена збирка поезије подељена је у седам циклуса и представља добар спој разуђеног слободног стиха и графичког дизајна, где преовладавају црвени тонови. Прву Марковићеву књигу графички је обликовао Андреј Долинка, а поговор је написао песник и критичар Владимир Стојнић, који примећује како  „…живимо на рушевинама и пишемо на рушевинама, а ехо разрушених идеологија и светова не само да не јењава, него се чини да ће вечно и трајати. Нажалост то је и једино место са којег се песник данас може обраћати, а тога је и те како свестан и Бојан Марковић“.

Picture-515
Бојан Марковић рођен је у Ужицу 1985. године, дипломирао је на Катедри за српски језик и књижевност Филолошког факултета у Београду.  Овог младог аутора осим поезије интересују и друге уметничке форме па своје стихове представља и кроз филм и музику, тако да је публика у току промоције имала прилику да види и два арт филма који су инспирисани стиховима из награђене песничке књиге.
Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и даље наставља да негује стваралачки дух младих песника, који бавећи се стихом на индивидуалан и неконвенционалан начин успевају да дефинишу своје место у датом тренутку српске поезије.