Завршна свечаност 56. Дисовог пролећа уприличена je у петак, 31. маја 2019. године, по први пут у просторијама Градске библиотеке Чачак.

Свечаности је претходило полагање венца на бисту Владислава Петковића Диса од стране лауреата Дисове награде, Ђорђа Сладоја, у присуству запослених Библиотеке, након чега је уследио и званичан пријем лауреата код градоначелника Чачка, Милуна Тодоровића.

Увод у завршницу 56. Дисових свечаности била је изложба симболичног назива „Лирско успење Ђорђа Сладоја”, ауторке Марије Радуловић, посвећена овогодишњем добитнику Дисове награде, једном од најостваренијих српских песника препознатљивог гласа. Дизајн плаката и каталога, чије је аутор такође библиотекар Марија Радуловић, урадио је Миленко Савовић, а изложба у Галерији чачанске Библиотеке биће отворена до 30. јуна. Ауторка је захвалила песнику Ђорђу Сладоју на поклоњеним књигама, уступљеним фотографијама и рукописима из личне архиве. „Изложба пред вама је само један од могућих приказа дела овог малог творца најближег Божеству, као и позив на прво или поновно читање Сладојевих песама – малих васкрсењаˮ казала је Марија Радуловић. „Лирско успењеˮ најлепше је илустровао песник Сладоје који је захвалио и ауторки изложбе, директору др Богдану Трифуновићу, уредници листа Дисово пролеће Оливери Недељковић и свим запосленима Градске библиотеке на великом залагању у промовисању поезије и књижевности – правих вредности преко потребних у овим смутним временима. Изложбу је отворила др Недељка Бјелановић, члан жирија за Дисову награду, нагласивши важност издавачке делатности коју чачанска Библиотека негује скоро пет деценија, што потврђује и квалитет публикација које прате овогодишње свечаности.

 

Након тога је уследио наставак програма у Великој сали и у најсвечанији чин 56. Дисовог пролећа публику је увео Хор „Слово љубве” интерпретацијом композиција „Друга слава”, „Во царствији твојем” и „Песме старог ратникаˮ, под руководством диригента Весне Ђуновић. Заменица градоначелника Чачка Милица Дачић је у уводном обраћању истакла да је уметност тачка која спаја младост и искуство и да је Чачак препознатљив на културној мапи Србије, а Дисово пролеће манифестација која више од пола века негује богату песничку традицију. Есејиста и књижевни критичар Александар Лаковић говорио је „Слово о поезијиˮ насловљено О судбини песме и поезије. У програму „Песма из срца земље, корена и жила”, посвећеном лирском гласу Ђорђа Сладоја уручена су признања младим ауторима који тумаче Дисову поезију и пишу есејистику на српском језику. Жири за избор најбољег есеја о Дисовом стваралаштву радио је у саставу проф. др Снежана Милосављевић Милић (председник), др Дејан Вукићевић и проф. др Владимир Гвозден (чланови). Председница жирија је прочитала образложење и честитала првонаграђеном за есеј „Песник плавих мисли: Дисова песничка егзистенција у песми Плаве мисли” Младену Гојковићу, мастер филологу за српски језик и књижевност, добитнику друге награде Урошу Ђурковићу и трећенаграђеној Дуњи Илић. Директор манифестације др Богдан Трифуновић је награђенима доделио дипломе и новчани износ.

Потом је Немања Вељовић Суброса, члан, у име жирија за Награду „Млади Дисˮ који су поред њега чинили Енес Халиловић (председник), Урош Ристановић (члан) истакао да награђени рукопис Милице Шпадијер „носи као доминанту потребу за трагањем, наговештава песникињу која тежи да заокружи стил и која формира  равнотежу међу појмовима Ја и Опште.ˮ Овогодишњи добитник Дисове награде Ђорђо Сладоје, уручио је плакету Милици Шпадијер, чији ће рукопис бити објављен у октобру ове године, као 38. књига у едицији „Токовиˮ Градске библиотеке.

Ђорђо Сладоје, који је до сада објавио више од двадесет књига поезије и ушао у ред најостваренијих савремених српских песника препознатљивог гласа, према оцени жирија у саставу др Јован Делић (председник), др Недељка Бјелановић и Ђорђе Нешић заслужио је да понесе Дисову награду. Плакету, рад академског графичара Зорана Јуреша, лауреату је уручио директор манифестације др Богдан Трифуновић, а новчани износ награде песник је примио од Милице Дачић, заменица градоначелника Чачка.

„Тај глас је скептичан, обележен искуством рата, избеглиштва, пораза, осећања обескорењености, нужно елегичан, проткан иронијом и горким хумором; драматичан глас о драматичном и у драматичном времену. Вероватно су зато неколике његове књиге компоноване као ʽпеточинкеʼ – као прикривене драме вођене према трагичној катарзиˮ, између осталог, стоји у Одлуци жирија.

Песник Ђорђо Сладоје чијим се стиховима пречицом стиже до других, својом беседом, у којој се дотакао Диса и његових антологијских песама, увео је публику у завршни део свечаности и целокупне овогодишње манифестације. Топлим речима, захвалио је чачанској Библиотеци на гостопримству и напорима које ова установа улаже да песничку манифестацију Дисово пролеће одржи на врло квалитетном уметничком нивоу.

Глумац Братислав Јанковић интерпретирао је одабране стихове овогодишњег лауреата, а солисткиња Мина Матијашевић је, уз музичку пратњу Александра Поповића, извела композиције „Магла паднала в долинаˮ и „Врбице, врбо зеленаˮ. Посетиоце су кроз програм водили Маријана Лазић и Слободан Николић, према сценарију који је написала Тања Вуковић.