Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ промовисала је у уторак, 17. маја 2011. године,  у Одељењу за одрасле читаоце   књигу  „Паклена рунда“ прошлогодишњег добитника награде „Млади Дис“Андрије Б. Ивановића чији је и издавач.  Награђена збирка  песама штампана је као двадесет девета књига у оквиру едиције Токови, која постоји од 1979. године, када је додељена прва награда за најбољи необјављени рукопис. Током традиције дуге тридесет три године Градска библиотека помогла је у личној и професионалној афирмацији младих уметника, објављујући њихове награђене збирке песама,  и тиме отворила пут ка даљем усавршавању и промоцији тек откривених талената. Андрија Б. Ивановић је носилац плакете Млади Дис установљене 2003. године, када је и уведено правило да песник не може имати више од тридесет  једне године старости, управо онолико колико је Дис имао када је 1911. године објавио прву књигу „Утопљене душе“.  Из конкурса за рукопис за прву необјављену песничку збирку, едиција Токови изнедрила  је данас чувене песнике и добитнике других књижевних награда за поезију као што су Живорад Недељковић, Милен Алемпијевић, Владимир Стојнић, Јелена Радовановић,  Драган Радованчевић, Бојан Васић и многе други који су прво признање добили у Чачку.

Андрија Б. Ивановић рођен је 1980. године у Мајданпеку. Живи и ради у Београду као новинар и извршни уредник дневног листа Правда. „Паклена рунда“ је његова прва збирка песама а своје приче и песме Ивановић је објављивао у часописима Мисао и човек, Липар, Градина, Емитор, Тера и на сајтовима Арт анима и Урбана интервенција.

У образложењу жирија награде Млади Дис истиче се да је поезија Андрије Ивановића исписана разумљивим и свакодневним језиком, лишеним сваке патетике. Јасне слике, упечатљив хумор, цинизам и лаки бесмисао егзистенције још су неке од одлика ове „течне“ поезије која своју енергију црпи из преплитања живота и популарне културе. По оцени књижевне критике збирка песама „Паклена рунда“  одсликава живот као филмско – поетски омнибус и на духовит начин сагледава свет.  Како истиче рецензент ове књиге, Васа Павковић,  „поезија Андрије Б. Ивановића  у свакој секвенци серијала од тридесет девет епизода нуди читаоцима пресну, натуралистичку слику савременог доба, тј. његовог доживљаја.

Лирски анти – јунак серијала јесте сам песник, који коментарише реални или имагинарни доживљај, чији је био учесник, сниматељ или протагониста. Андрија Б. Ивановић у живу и ангажовану слику савремености уноси властите визије и емоције, превасходно филмског порекла. Тамно осенчена духовитост и језичка окретност спадају у најважније особине његове лирике и на њиховим темељима се у будућности могу снимати добри филмови, различитих жанрова“.

О поезији Андрије Б. Ивановића на првој промоцији награђене књиге „Паклена рунда“ говорила је Ана Гвозденовић, књижевни критичар из Краљева, уредник часописа Повеља за есеј и критику док је са аутором разговарала Душица Брковић, библиотекар и водитељ.

Посетиоци ове књижевне вечери и библиотеке у прилици су да погледају у Одељењу за одрасле читаоце и изложбу књига свих досадашњих добитника награде Млади Дис, које је Градска библиотека објавила у едицији Токови у периоду 1979-2010.

 

14. епизода

 

Волео бих

да сам био тамо,

у Манили,

оног дана кад су се сукобили титани.

Ваздух је смрдео на зној

и био жељан крви.

Боксер реклама

био је насмејан,

био је звезда,

био је велик као сан.

Боксер без рекламе

полуслеп, уморан и понижен,

али спреман на све.

Сукобили су се мушки,

као на целулоидној траци.

Ударци су падали,

левице у стомак, деснице у главу,

сви су остајали без даха

и пре него што је замирисала крв,

врела као из утробе ђавола.

Смрт је гледала из VIP ложе

двојицу титана.

Једног отрованог новцем,

другог мржњом.

Свака секунда трајала је предуго,

али ниједан није желео да одустане.

А онда је све било готово,

тренутак после 14. рунде,

неколико тренутака пре смрти.

Један је задржан у углу, слеп.

Други је победио, устао,

а онда се сручио на под.

 

Волео бих

да сам био тамо,

у Манили,

оног дана кад су се сукобили титани.

Запалио бих цигарету,

на лицу Смрти видео смешак,

а онда рекао да наставе,

започну и ту15.рунду

и са ринга се

преселе у мит.