У Галерији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у уторак, 12. новембра отворена  је изложба „Данило Киш – после 30 годинаˮ  ауторке Олге Красић Марјановић. Изложба је посвећена лику и делу Данила Киша, једног од најпревођенијих српских писаца.

Посетиоце је најпре поздравила директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, док је о самој изложби говорила ауторка Олга Красић Марјановић. Сви присутни имали су прилику да се упознају са животом овог великог српског писца, али и његовом поетиком. Кишови текстови приказују просторе у којима очитавамо историјско-политичке контексте и екстремне случајеве негирања хуманитета у 20. веку. У књижевном опусу овог ствараоца могу се уочити два раздобља:

У почетној фази стваралаштва, надахнуто и језички сликовито, писао је о свом детињству за време рата, са мноштвом носталгичних, сетних али и ведрих детаља из личног живота.

Зрелу Кишову стваралачку фазу карактерише документарна проза која није заснована на личном искуству, већ на документу и фактографским чињеницама. Његов хуманизам пројектује слику човека за кога су храброст и отпор злоупотребама неотуђиви део бића.

Изложбу чини више од 30 плаката, који хронолошки прате литерарно стасавање и приказују изузетност овог књижевног делатника. Као свестран књижевни стваралац, с јаким моралним осећањем за писца, Киш се исказао подједнако успешно у различитим књижевним жанровима и формама: као песник, романсијер, приповедач, есејист, писац драмских дела и филмских сценарија, књижевни критичар, лектор и преводилац.

Одломке Кишових текстова надахнуто су интерпретирале ученице чачанске Гимназије Дуња Миљковић и Ива Павловић.

Такође, посетиоци су могли да погледају и видео-запис, на коме је ауторка изложбе приказала Кишове породичне фотографије.

Изложба ће за све заинтересоване посетиоце бити отворена до 25. новембра 2019. у Галерији чачанске Библиотеке.

Програм отварања изложбе водио је Никола Пеулић.