У жељи да малишани уз најбоље ауторе дечије књижевности прославе Светски дан дечије књиге и рођендан великог Ханса Кристијана Андерсена, Градска библиотека “Владислав Петковић Дис“ је у уторак, 4. априла, својим најмлађим члановима организовала дружење са једном од најпознатијих књижевница у Србији, Јасминком Петровић. Да се од читања заиста расте до неслућених висина, најмлађим члановима Библиотеке на себи својствен начин показала је ауторка најчитанијих књига за децу и младе.

У простору Дома културе организована су два сусрета. Са ученицима трећег разреда ОШ “Др Драгиша Мишовић“ и “Филип Филиповић“ Јасминка је “оживела“ јунаке својих прича, а најмлађи су својим коментарима потврдили да прве читалачке кораке праве управо са књигама “Од читања се расте“, “Само за твоје уши“ и најновијим романом “Хоћу кући“.

Сусрет са старијим основцима из школа “Ратко Митровић“, “Милица Павловић“ и “Свети Сава“ осмислила је новинарска секција ОШ “Танаско Рајић“, која уређује награђивани школски часопис “Нова искра“. Млада новинарка Мина Вуковић је кроз почетна питања открила биографију гошће, а затим у наставку интервјуа разговарала са Јасминком о потешкоћама, али и о лепоти писања за младе. Изазови са којима се сусрећу аутори дечије књижевности у Србији била је још једна од тема о којој су са ауторком разговарали присутни основци. Уз препоруку књига које могу прочитати овог лета, успешно је завршен сусрет организован у оквиру 54. Дисовог пролећа.

Јасминка Петровић једна је од најкреативнијих и најплодотворнијих ауторки дечије књижевности у Србији. Поред писања, бавила се уређивањем часописа и дечијих емисија, а добитница је готово свих награда које се додељују у области књижевности за децу. Написала је много књига, од којих су најпознатији романи „Ово је најстрашнији дан у мом животу“, „35 калорија без шећера“, приче „Гига прави море“, „Кажи тети Добар дан“, „Маме“, „О дугмету и срећи“, „Риба риби гризе реп“ и друге, као и приручнике „Школа“, „Бонтон“, „Породица“, „Секс за почетнике“, „Како постати и остати глуп“… Њен последњи роман, „Лето када сам научила да летим“, један је од најчитанијих романа за младе у протеклој години. И, како се каже у једној од бројних анализа Јасминкиног стваралаштва, њене књиге не нуде деци готова решења за дилеме, нити поуке и лекције којима треба слепо веровати, већ их охрабрују да сама размисле, истраже, испитају и донесу закључак – и то је један од разлога њихове велике популарности.