Уз звуке хармонике и тактове “Ерског“ и “Девојачког кола“,  у уторак 24. јануара 2012. године у 11,30 започела је пета по реду, свечаност доделе награда НАЈчитаоцима огранка у Заблаћу. Бројна публика, која је већ пола сата пре почетка програма испунила трпезарију Основне школе “Владислав Петковић Дис“ до последњег места, бурним апалузом поздравила је Николу Радовића, ученика петог разреда ове школе, чија се хармоника често чује и у Библиотеци.

О изузетном интересовању за књигу и читање у огранку у Заблаћу говоре и бројке: 380 уписаних чланова у 2011. години  и рекордних 8.839 прочитаних књига, најбољи су доказ успеха у мисији читања и лепе речи. Са 468 приновљених наслова, читаоцима је на овом одељењу на располагању више од 5.000 књига и сликовница, као и Интернет клуб, за који се уторком и средом тражи место више.

За највише прочитаних књига у 2011. награђено је шест читалаца: Ирена Вучковић, Филип Властелица и Стефан Симовић – ученици другог разреда, и Јована Ерић и Никола Филиповић ученици седмог разреда Основне школе „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу. Највреднији међу одраслим читаоцима је Весна Милутиновић. НАЈчитаоцима су у свечаној атмосфери уручене  књиге и дипломе,  а као уздарје,  стихове Душана Радовића рецитовали су Стефан Симовић и Филип Властелица. Јована Ерић је за награду захвалила жељом да јој књиге увек у животу буду најбоље огледало.

    Својим стиховима из збирки песама “Свици у џеповима“ и “Сврби ме сурла“, присутне је наградила дечји писац Оливера Цупаћ.

Програм доделе награда улепшали су својим учешћем предшколци из вртића у Заблаћу. Најмлађи и највреднији читаоци стиховима и симболичном кореографијом поручили су свима да се најлепше расте уз лепе речи и књигу, а како се корисно и занимљиво у Библиотеци може провести време, присутни су могли да виде на изложби радова са више креативних радионица.