Стручни жири за доделу Награде „Млади Дис” за 2020. годину, који је радио у саставу: Енес Халиловић (председник), Урош Ристановић (члан) и Немања Вељовић Суброса (члан, суздржан при гласању) већином гласова донео је одлуку да Награда „Млади Дис” припадне Александри Јовановић за рукопис „Јагма” који је стигао под шифром „Пекмез од шљива”.
Награђени рукопис успева да на непретенциозан и суптилан начин прикаже лична искуства појединца, али и да кроз њих у хоризонт размишљања призове савремене и углавном прећуткиване теме попут исељеништва, проблема урбанизације града, отуђења од породице и друштва. Мешајући фактографске и исповедне елементе, у оквирима једног лета, аутор(ка) пише својеврстан интимни документ који, уз додатни рад на рукопису, има потенцијала да остане трајни доказ једног времена и комплексних односа чији се отисци примећују на линији појединац–породица–друштво–систем.
Од 23 рукописа који су пристигли на конкурс за Награду „Млади Дис” за 2020. годину, жири посебно похваљује следеће ауторе: Вука Вучковића, Милицу Бешић, Јелену Маринков и Лену Волгин.
Такође, жири наглашава да је на овогодишњи конкурс за награду „Млади Дис” пристигло више квалитетних рукописа и да су разлике међу најбољим збиркама у нијансама, те охрабрује ненаграђене ауторе да и даље упорно раде на својим текстовима и да не одустају од поезије.
Александра Јовановић, рођена 23. јула 1996. у Врању, студент је мастер студија на Факултету драмских уметности у Београду (Катедра за драматургију).

 

ДОМ

 

идеја о повратку је тешка много цигала

идеја је сада једна тераса мање

дом посматран са улице

зазидана кутија без прозора

покушавам да замислим

како ме нешто чека

да останем заувек

да ли се место боравка

одређује становима или људима

сопство ће морати да послужи

као несигуран темељ

склон урушавању

док не запевам

песму о мајсторима