Програм 49. Дисовог пролећа, намењен најмлађима, настављен је већ у понедељак, 2. априла 2012, на Светски дан дечје књиге. Градска библиотека “Владислав Петковић Дис“ поклонила је ученицима три основне школе у чачанској општини дружење са дечјим писцима Оливером Цупаћ из Чачка и Бошком Ломовићем из Горњег Милановца.

Зашто “Слона сврби сурла“ и како је дечаку који се заљуби у “Наташу из треће клупе“, сазнали су најпре ученици Основне школе “Марко Ђ. Катанић“ у Бресници. Свих 116 ученика ове школе, заједно са својим учитељима и наставницима, уживали су у једночасовном колажу стихова Оливере Цупаћ из њене нове књиге “Сврби ме сурла“,  и збирки песама “Заљубљени бицикл“, “Наташа из треће клупе“ и “Мој отац продаје шуму“, Бошка Ломовића.

   Срдачну добродошлицу писцима пожелели су својим стиховима ученици ОШ “22. децембар“ у Доњој Трепчи, где су се цео школски час чули стихови и смех, а око 60 ученика ове школе, од првог до осмог разреда, тражило је и “песму више“.

    Песнички караван завршио је свој пут у ОШ “Танаско Рајић“ у Чачку, где су ученици трећег и четвртог разреда открили како се могу носити “свици у џеповима“ и колико је лепше бити у “свом крају него у Паризу и Шангају“.

Уз привилегију да први чују песму “Град из снова“, коју је Бошко Ломовић посветио Чачку, одушевљено су прихватили идеју да бар у машти живе у граду са кућама од чоколаде, и бурним аплаузом захвалили песницима који су признали да им је аплауз највећа награда.

              ГРАД ИЗ СНОВА

Гледано са моје тачке,
Чачак је град наопачке.

Да ме ко питао – а није,
Све би било другачије.

А како би било?
Ево – овако:

Низ улицу сваког часа
Тече сок од ананаса.

Тротоаром дубе редом
Корнети са сладоледом,

А на тргу, на два краја,
Два џиновска киндер – јаја.

Озидане све су зграде
Циглама од чоколаде.

Изнад града, попут птица,
Круже јата лизалица.

А у парку – замислите!
Расту пите и тофите.

Па ко не би, каж`те и ви,
Да у таквом Чачку живи!

Бошко Ломовић