Међународни дан младих, 12. август, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” обележила је завршном радионицом „На почетку беше реч” за средњошколце.

Језичка и калиграфска радионица одржана је периоду од 29. јула до 12. августа 2019. године, а полазници су током пет радионичарских дана савладали основе калиграфије, сазнали чињенице о настанку писма и његовом развоју кроз пет хиљада година дугу традицију.

Водитељи радионице Тања Вуковић и Марија Радуловић су кроз занимљиве презентације приказали етапе развоја писма и теоријски представиле лепо писање, а калиграфска правила и практични део радионице осветлио је Никола Пеулић.

Десет средњошколаца је имало прилике да се упозна и са техникама писања и првим материјалима за писање попут глине, воштаних таблица, тканине, метала, папируса, пергамента итд. Посебан акценат стављен је на настанак и развој ћирлице и прве ћириличке споменике. Полазници су сазнали и занимљивости о настанку калиграфије – краснописа чији почеци датирају из 4. века пре н.е. и везују се за Кину. Они су своје умеће приказали исписујући одабране цитате које су украсили вињетама, инцијалима, заставицама и илуминацијама, а Чачани ће те радове имати прилику да виде на завршној изложби „Лето у Библиотеци 2019” која је планирана за септембар.

Овим сусретима настављен је циклус језичких радионица за средњошколце започет прошле године. С обзиром на успех радионица и исказано интересовање младих за овакве садржаје, Градска библиотека ће и у наредном периоду организовати активности које афирмишу српски језик и писменост, негују љубав према писаној речи и књизи.