Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ у уторак 13. новембра 2012. године организује промоцију под називом „Ка кориснику са посебним потребама“ (Школа за основно и средње образовање „1. новембар“, у 13 часова). Овом приликом биће представљена књига мр Драгане Милуновић „Ка кориснику са инвалидитетом: 100 питања и 100 одговора у вези са формирањем и развојем библиотечких услуга за особе са инвалидитетом“ (издавач Народна библиотека Србије, 2012), као и јавни рад „Инклузија књигом“, који се од јула до новембра 2012. године спроводи у Градској библиотеци Чачак.

Књига „Ка кориснику са инвалидитетом“ написана је као практичан и конкретан приручник, конципиран у виду одговора на 100 најчешће постављаних питања у вези са формирањем библиотечких услуга за особе са инвалидитетом. Приручник има 50 страница и поред уводне речи председавајућег ИФЛА (Међународне асоцијације библиотечких удружења) Секције за особе са потешкоћама у читању, Куна Крикхара, садржи и предговор аутора. Намењен је првенствено библиотекарима и настао је као резултат ауторкине вишегодишње интеракције са библиотекарима јавних библиотека у Србији.

Градска библиотека Чачак је у јулу 2012. године започела реализацију јавног рада „Инклузија књигом“, који се спроводи уз подршку Града Чачка и Националне службе за запошљавање – филијала Чачак. У питању је пионирски подухват неке библиотеке у овом делу Србије, који представља значајан искорак јавне установе културе у корист укључивања у културне токове града оних суграђана којима су редовне услуге, програми и физичке просторије Библиотеке недоступни. Током протекла четири месеца двоје ангажованих лица на јавном раду, уз помоћ стручних радника Библиотеке, успоставили су контакт са већим бројем организација и институција, које се баве бригом или друштвеном заштитом особа са инвалидитетом, старих и немоћних особа, и започели програм доставе библиотечке грађе на кућне адресе корисника или дистрибуцијом преко организација лица са хендикепом. На промоцији ће бити приказане основе осмишљеног јавног рада, његова реализација, остварени резултати, али и планови Градске библиотеке у Чачку у циљу наставка ове врсте активности и после окончања јавног рада. Показани примери биће корисни и другим библиотекама које планирају или желе да започну сличне програме у својим срединама.

Промоција “Ка кориснику са посебним потребама” биће организована, сасвим пригодно, у Школи за основно и средње образовање „1. новембар“, Булевар Вука Караџића, у уторак 13. новембра 2012. године, са почетком у 13 часова. На промоцији ће учествовати мр Драгана Милуновић, руководилац Одсека за пружање услуга слепим и слабовидим корисницима Народне библиотеке Србије, Даница Оташевић, директорка Градске библиотеке Чачак, Јована Мечанин и Душан Баралић који су ангажовани на јавном раду „Инклузија књигом“, млада слабовида песникиња Ивана Величковић, ученици школе „1. новембар“ и радници Библиотеке у Чачку.

Добродошли!