Чачанска библиотека  као организатор 56. Дисовог пролећа, одржала је у понедељак 27. маја две београдске промоције издања и лауреата овогодишње манифестације, најпре у Српском књижевном друштву, а потом у сарадњи са Удружењем Чачана у Београду у просторијама Матице исељеника Србије.

Традиционално представљање манифестације у Француској 7 било је знаку поезије овогодишњег лауреата Ђорђа Сладоја, добитника Дисове награде за животни песнички опус.  Он је захвалио чачанској Библиотеци истакавши да је Дисово пролеће „манифестација са одложеним дејством” и да њена највећа вредност није у плакети, новчаном износу награде нити у завршној церемонији, већ управо у издањима која остају трајно. Овом приликом Сладоје је прочитао „Не дају ми да одем”, пролошку песму збирке „Одлагање одласка” о којој је говорио проф. др Јован Делић, председник жирија за Дисову награду и писац поговора. Делић је рекао да је 79 песама распоређено у пет циклуса: „У Каравеку”, „Пред црквом”, „Међу речима”, „У самоћи” и „Иза гора” и да је „пред читаоцима беспрекорна ауторска пјесничка ретроспектива”.

Овом приликом саопштена су  имена добитника награде „Млади Дис”, и награда за есеј о Дисовом стваралаштву. Уз Сладоја, лауреати овогодишњег „Пролећа” су и Милица Шпадијер (1989) из Београда, за поезију, док су награде за есеј припале Младену Гојковићу, Урошу Ђурковићу и Дуњи Илић. Одлуку жирија за доделу награде „Млади Дис” рукопису под шифром „Волга” коју је на конкурс послала млада докторандкиња на студијама Факултета драмских уметности, саопштио је књижевни критичар и члан жирија Немања Вељовић Суброса.

Публику је у просторијама Српског књижевног друштва на почетку поздравила Мирјана Митровић, књижевница и уредник програма, а потом је др Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке, говорио о манифестацији која је започела у Чачку 13. марта, а завршава се 31. маја доделом Дисове награде. Он је рекао да је у овом интервалу одржано  више различитих  програма, спроведено четири конкурса и објављено је четири публикације: књига изабраних и нових песама „Одлагање одласка” Ђорђа Сладоја, лист „Дисово пролеће” који уређује Оливера Недељковић, каталог изложбе „Лирско успење Ђорђа Сладоја” аутора Марија Радуловић, као и зборник радова „Прилози за поетику Бранислава Петровића” са прошлогодишњег научног скупа који је уредио др Драган Хамовић.

О јубиларном, 50. броју листа „Дисово пролеће” говорила је уредник Оливера Недељковић. Она је представила садржај овогодишњег броја и додала да је лист постао неизоставни елемент идентитета Дисових свечаности, њен поуздани хроничар и уверљиво сведочанство ширења културно-просветне мисије чачанске Библиотеке.

„Нарочит углед ово гласило стекло је као један од примарних извора за изучавање биобиблиографије и тумачење опуса Владислава Петковића Диса и као полазиште за истраживање свеобухватне рецепције његовог стваралаштва код нас и у свету. Текстови објављени у Дисовом пролећу су у високој мери допринели осветљавању важних детаља из песникове биобиблиографије и подстакли многа нова, откривалачка читања Дисове поезије, али и песништва Стевана Луковића, Даницу Марковић, Бранислава Петровића, Бранка В. Радичевића, Александра Ристовића, Драгослава Грбића и других аутора чија дела чине завичајну библиографију”, рекла је Оливера Недељковић.

Лауреат Ђорђо Сладоје и издања Библиотеке представљена су и у вечерњим часовима у форми музичко-поетског програма у Матици исељеника Србије, а у сарадњи са Удружењем Чачана у Београду. Присутне је поздравио председник Миодраг Јакшић пожелевши Матици исељеника дугорочну и успешну сарадњу и са Библиотеком и Удружењем Чачана.

Ђорђо Сладоје је прочитао неколико песама из свог богатог опуса, а о издањима су говорили др Богдан Трифуновић, Оливера Недељковић и Марија Радуловић.

Марија Радуловић, библиотекар и аутор изложбе са каталогом „Лирско успење Ђорђа Сладоја” говорила је о едицији „Каталози изложби”  као и изложби која ће бити  отворена у петак, 31. маја у оквиру завршних свечаности. „Надам се да ће одабир приказане грађе у витринама, као и садржина и изглед плаката за чији је дизајн задужен Миленко Савовић, бити достојан приказ Сладојевог дела и позив на његово прво или поновно читање”, казала је она.

За музички део програма били су задужени чланови Удружења Чачана у Београду. Композицију на флаути извела је студенткиња Дуња Драгић, док је специјални гост вечери био проф. Бобан Бијелић, солиста на хармоници. Програм је водио Филип Љубојевић.