Манифестација ШТАМПАНА РЕЧ 2018 и ретроспективна изложба чачанског издаваштва од 1999. до 2018. отворена је 26. фебруара у Галерији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”. У новом простору Библиотеке облежен је јубилеј, две деценије манифестације која баштини културу и препознаје способност да се реч утиснута на папиру одупре зубу времена, жељу аутора, издавача, штампара и дизајнера да рукопис постане публикација и да се нађе пред читаоцима. Аутори изложбе „Штампана реч: 1999-2018” су библиотекари Завичајног одељења Оливера Недељковић, Тијана Бежанић и Тамара Јанковић, а дизајн плаката је урадио Миленко Савовић.

„Захвалио бих издавачима, штампарима, ауторима који су као и сваке године изашли у сусрет и доставили примерак Библиотеци, како бисмо могли да их укључимо у завичајни фонд. Као и претходних година издавачка делатност у Чачку је значајна, о чему сведочи број публикација које су издате у претходној години и поставља град на мапу важних издавачких центара у Србији. Посебно бих захвалио ауторкама изложбе које су на врло репрезантитван начин успеле да прикажу двадесетогодишњу ретроспективу ‘Штампане речи’. Вечерас имате прилику да видите и мали део нове зграде, наш галеријски простор, а свечано отварање ће тек уследити”, истакао је др Богдaн Трифуновић, директор Градске библиотеке.

Избором плаката аутори изложбе су настојали да представе окосницу богатог културно-уметничког живота града претходних година. У 2018. години објављено је 246 монографских и 26 серијских публикација. Прошлогодишња издавачка продукција плод је 58 издавача (од тога је 11 самиздата).

Коаутор изложбе, библиотекар саветник Оливера Недељковић поздравила је присутне, захвалила у име претходника и данашњих библиотекара Завичајног одељења, али и у своје лично име, свима који су допринели својом предусретљивошћу и спремношћу на сарадњу да манифестација и изложба добије данашњи изглед и карактер. „На зидовима нове зграде Библиотеке, не без извесене симболике, налазе се, и плакати, који нам нуде могућност да се осврнемо и упутимо поглед уназад, да се подсетимо протеклих година и издања коју су их обележила, да сагледамо како су поједини издавачи од малих кућа постали најзначајнија имена у свету српског издаваштва, а да су други престали да се баве овом лепом, али тешком професијом”, казала је Оливера Недељковић.

Током вечери додељена су и два признања. Награду „Исаило А. Петровић”, за најбоље ликовно-графички опремљену публикацију у Чачку у 2018. години, жири је доделио Вуку Видору који је дизајнирао каталог „Limited” за 29. Меморијал Надежде Петровић, објављеног у издању Уметничке галерије „Надежда Петровић”. У име трочланог жирија, који су чинили Милош Стојић, Ивана Кнежевић, председница Снежана Савић прочитала је одлуку и образложење. Похвалили су и Милоша Вука Алексића, дизајнера и Едина Дурмишевића, илустратора за дизајн и графичко обликовање едиције „Чудесна планета” у издању издавачке куће Пчелица издаваштво и Братислава Миленковића за илустрацију каталога за 12. Међународни фестивал Аниманима. У образложењу, поред осталог, стоји „Вук Видор је путем ликовно-графичког изражавања уз одговарајућу употребу симбола кроз форму, садржину и контекст представио веома моћан концепт савремене визуелне комуникације”. Награду је у име Вука Видора, који је службено био одсутан, преузео директор чачанске Галерије Александар Дачић.

Награда „Даница Марковић” за издавачки подухват 2018. године додељена је Емилији Вишњић, аутору и издавачу публикације „Дођоше и оставише траг”. Председник Дејан Ацовић, прочитао је одлуку и образложење жирија који су поред њега чинили Милица Баковић и Гордана Домановић. Такође, посебно су похвалили монографију „Птице Чачка и околине” аутора Зорана Рајичића, Драгише Петровића, Горана Николића и Жељка Енгелмана. У одлуци жирија, између осталог, пише „наратив Емилије Вишњић је јасан, темељно изграђен и језгровит. Графичка страна публикације, избор фотографија ванредне сугестивности, у потпуности подржава све напред изнето и употпуњује читалчки доживљај”.

Потом је дугогодишњи радник Градске библиотеке Марија Орбовић, библиотекар саветник у пензији и библиограф званично отворила изложбу. „Имам велико задовољство и част да отворим ову јубиларну изложбу. Посебно зато што је приређена у новој Библиотеци, чиме је остварена наша дугогодишња жеља, па не морамо више да понављамо чувену реченицу: ‘Надамо се да ће следећа изложба бити у новој згради’. Као што је за завичајни фонд важно прикупити књиге настале у Чачку од не мањег значаја су и оне завичајних аутора штампане ван Чачка. Зато је ‘Штампана реч’ добар начин да се они позову да отворе изложбу и својим књигама употпуне локалну збирку. Ипак, најважније је прибавити их јер само записано остаје”, између осталог је казала Марија Орбовић.

Програм је водила Тања Вуковић, док је у музичком делу наступио Трио „Госпођица Лана”.