Други програм у оквиру манифестације „Штампана реч 2018” – промоција романа „Делиријум” завичајног ствараоца Миће Миловановића – одржан је у четвртак, 28. фебруара у Малој сали нове зграде Библиотеке. На овај начин Библиотека је обележила и Национални дан књиге који се у Србији обележава од 2013. године.

„Делиријум”, осми роман Миће Миловановића, говори о трагичном раздобљу новије историје српског народа, а изашао је као 39. књига у едицији „Мала Класична Библиотека” издавачке куће „Легенда”. Пред више од 150 посетилаца о књизи су говорили професор Александра Мишић, писац Вучко Грујовић и аутор Мића Миловановић.

Александра Мишић, професор српског језика и књижевности у чачанској Гимназији, анализирајући гротескни, невероватни, колоритни  свет  романа „Делиријум” рекла је: „То је роман који вас, као пијанца у делиријум тременсу, врло опасној и неизвесној фази, узима пос своје и носи вас и ви се препуштате тој матици и немате представу где ће вас она однети. Језде романескном структуром најнеобичнији ликови чудних имена, потреба и занимања. Преваранти, убице, лажови, жене лаког морала, убиће за много мање од 30 сребрњака само ако им се укаже повољна прилика. А прилика је много у смутним временима. Ништа им није свето, јер такво је време у коме су се нашли – опасно и прљаво.”

Критички осврт на роман „Делиријум” дао је и Вучко Грујовић, чачански писац, публициста, сатиричар и хумориста. „Миловановићева књига у романескном, наративном, сатиричном и хумористичком исказу, у читаоцу буди емоције, богати га знањем, опушта и одмара, поставља загонетке, нуди одгонетке и усмерава погледе у недогледе.”

Мића Миловановић је још као гимназијалац почео да пише, када је добио и своју прву награду. Током низа година, јављао се само повремено, углавном поезијом, лирском прозом и путописима. Средином деведесетих почео је интензивније да пише после чега су уследиле бројне награде међу којима се издваја Награда „Сребрни витез” за роман „Молитва за оца Прохора”. Објавио је романе „Црнина и ордење”, „Чувари митског стада”, „Молитва за оца Прохора”, „Краљевство љубави и зла”, „Видимо се у вечности”, „Благословени и проклети”, „Ходочашће у земљи вукова” и „Делиријум”. У свом обраћању публици, Миловановић је рекао да је роман „Делиријум” круна његовог рада на прози и да намерава да се врати поезији којом је и започео успешну књижевну каријеру.

Изражајним читањем, публику је у романескни свет „Делиријума”, увела Данка Ђурковић, а вече су музички употпунили ученици Музичке школе „Др Војислав Вучковић” Мина Рајичић и Андреј Зоћевић.