У оквиру 49. Дисових свечаности Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ припремила је богат програм за најмлађе.

 31. март

Под слоганом „Читам и растем“ у суботу, 31. марта од 10 до 12 часова,  врата Дечијег одељења отворена су широм за малишане од једне до четири године. Граница читања се помера, а одрастање деце лепше је уз књигу. За најмлађе припремљене су тактилне сликовнице, бесплатне чланске карте, флајери, балони и много других изненађења. Дечије царство креирали су осим Библиотеке и Издавачка кућа „Пчелица“ и Салон намештаја „Аћимо“ – амбијентални простор.

 

2. април

Поводом светског Дана дечије књиге, Градска библиотека организује посете писаца у школама у Бресници, Доњој Трепчи и ОШ „Танаско Рајић“. Ђацима ће стихове казивати Бошко Ломовић и Оливера Цупаћ. Дружење почиње у школи у Бресници у 9,30 часова, песнички караван сели се потом у 11 часова у Доњу Трепчу, а  последња станица је осмогодишња школа „Танаско Рајић“.

Бошко Ломовић је аутор више од 20 књига, а за децу је написао романе „15 дана ферија“ и “Дечак са кључем о врату“ , као и збирке песама: „Заљубљени дечак“, „Наташа из треће клупе“, „Шта ћу ја у Шангају“, „Мирјана нема појма“ и многе друге.

Наша суграђанка Оливера Цупаћ написала је за најмлађе књиге: „Венчић од маслачка“, „Свици у џеповима“ и најновију „Сврби ме сурла“.

4. април

У Основној школи „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу гостоваће у среду у 10 часова организацији Библиотеке  краљевачка дечија група ПрОЗОРИШТЕ са представом „Весело поврће“. Млади Краљевчани наступиће у 12 часова и у ОШ „Свети Сава“ у Атеници.

 

6. април

„Шта се кува у седмом краљевству“ сазнаће ученици четвртог и петог разреда чачанских школа у петак у 12 часова. На сцени Дома културе заиграће првакиња краљевачког позоришта Биљана Костантиновић и Драган Пешић у представи која је урађена према књизи Гордане Тимотијевић „Седмо краљевство“. Књига је награђена у Лазаревцу „Сребрним Гашиним пером“ а представа у извођењу Биљане Костантиновић  на Змајевим играма заузела је истакнуто место. Три веселе приче о љубави, знању и незнању испричане су кроз форму драматизоване бајке коју казује куварица.

Музику за „Седмо краљевство“ урадио је Раде Кубуровић, композитор из Краљева, а специјалне костиме  костимограф Стефан Савковић.