Градска библиотека  „Владислав Петковић Дис”  и ове године је била учесник и излагач на Сајму књига у Гучи, који пету годину заредом богати културну понуду Драгачевског сабора трубача. Ова најпознатија смотра народног стваралаштва која се организује 59. пут започела је у четвртак, 8. августа 2019. године, а првог саборског дана у дворишту Музеја трубе свечано је отворен пети Сајам књиге. Оснивач и организатор Сајма је Библиотека општине Лучани у Гучи, која већ десет година самостално и успешно обавља поверену библиотечко-информациону делатност.

У име Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” која је матична за све библиотеке Моравичког округа и њихов најближи сарадник у области струке и културно-просветним активностима, овогодишњу јубиларну смотру издавачке делатности у Гучи, словом о књизи отворила је Дубравка Илић, библиотекар Матичне службе.

Она је између осталог рекла да једно од правила библиотекарства гласи да свака књига има свог читаоца и додала: „Књиге које су вама доступне на овој смотри, као и књиге у библиотекама очекују да их изаберете. Ја вам од срца препоручујем да бирате знање и лепу реч и да са њима дуго и срећно живите.”

На иницијативу Библиотеке у Гучи, од 2015. године на Сабору трубача представља се културна баштина Драгачева, делатност чачанских установа културе  и великих издавачких кућа Србије. Ове године посетиоцима су представљена издања шест излагача: „Карић фондације”, ИК „Легенда” из Чачка, Градске библиотеке, Народног музеја и Међуопштинског историјског архива, као и шест нових публикација које је Библиотека домаћин објавила између два Сајма.

      Чачанска Библиотека која је и сама већ пола века издавач значајних и у стручној и широј јавности запажених наслова, и стални партнер колегама у остваривању мисије читања и обезбеђивања присуства књиге на масовним окупљањима,  и ове године је обогатила сајамску понуду својим издањима. На штанду Библиотеке изложено је 28 наслова, међу којима су публикације  56. Дисовог пролећа: књига песама  „Одлагање одласка” добитника Дисове награде Ђорђа Сладоја, каталог изложбе „Лирско успење Ђорђа Сладоја”, 50. број листа „Дисово пролеће” и зборник радова „Прилози за поетику Бранислава Петровића”