Роман првенац италијанске списатељице Бенедете Чибрарио ﴾1962﴿ Вино боје љубави  овенчан је италијанском наградом за прозу Campiello.  Списатељица читаоцима, у девет поглавља, која описују њен живот, даје живу и јасну слику Италије, италијанске аристократије у Торину, доласка фашизма и почетка Другог светског рата, као и бега на тосканско имање La bandita где почиње фасцинантан процес производње вина Росовермиљо ﴾Rossovermiglio﴿.

Спутана конвенционалним начином живота, удата за аристократу Вилафоресту, по жељи родитеља, заробљена у несрећном браку, млада жена упознаје мистериозног Тројнешперга, човека сумњивог порекла и начина живота. Љубав која је планула у предвечерје Другог светског рата, инспирише главну јунакињу да напусти мужа и да се пресели на очево запуштено имање у Тоскани, жарко желећи да покрене производњу вина, чиме би свом животу дала смисао.  

Крај рата враћа Трота у њен живот, а о његовој делатности војног обавештајца се само нагађа, као и о странама за које је радио. Адвокат Рикорси и још увек законити супруг Вилафореста предузимају кораке како би сачували имање од туђина, који за позамашну своту новца оставља своју љубавницу. Педесет година касније њихова завера бива откривена

Преварена и издана од стране мужа и љубавника, остављена да сама води имање, јунакиња израста у успешну пословну жену која је применила све савете свог мистериозног  Тројнешперга и научила у потпуности како се производи вино, које јој је донело огромну зараду.  Роман је писан ретроспективним стилом, враћајући читаоце из деценије у деценију, тако да се савремено доба,  доба пред рат и поратно време преплићу током читаве приче, коју је ипак могуће успешно пратити. Тон приче није горак и опор како бисмо из њеног садржаја очекивали, већ ода животу испуњеном задовољством, миром,  утехом нађеном у раду  и тек понегде тугом због изненадног напуштања жене у благословеном стању.  Ипак, породица одржана на окупу, очувано и успешно имање, дају благодети живота јунакињи која је у време настајања Републике зачела и успешно одржала чувено Вино боје љубави.

Душица Брковић