spisakmojihzelja…Наше потребе су наши мали, свакидашњи снови. То су наше ситнице које хоћемо да позавршавамо, због којих живимо за сутра, за прекосутра, за будућност … Живот проводимо пунећи једну кућу; а кад је напунимо, почнемо да разбијамо ствари да би смо могли неким другим стварима да их заменимо, да би смо имали нешто да радимо и сутра. Идемо чак дотле да разбијемо свој брак, да би смо се бацили у неку другу причу … неки други живот, који требапопунити, записао је Грегоар Делакур, француски публициста и новинар, у једном делу свог необичног романа са изненадним и неочекиваним обртима.

Шта би сте урадили, када би сте данас добили милион, па чак и наших динара? Вероватно би сте прво “изгубили главу”, а онда кренули да састављате списак својих жеља или испуњавали одавно планиране.

Новац као наметнути лајтмотив наших живота је и у овом роману, као и много пута до сада, узрок пропадања једне сасвим обичне породице.

Главна јунакиња, Жоселин по први пут одлучује да игра на срећу и добија главну премију. Убеђена да ће добитак у исто време означити крај дотадашње породичне идиле, одлаже да са укућанима подели своју тајну. Сакривени чек, игром случаја проналази њен до тада верни, одани и заљубљени муж Жо, који једнога дана, без много размишљања са чеком у џепу одлази од далеко од куће, у сасвим нове и непроживљене крајеве.

Нисам плакала. Ни ударала у зидове, није чак ни срце почело брже да куца … па ипак, села сам на кревет, за сваки случај … освртала сам се око себе … Један живот управо се распадао на два нова.

Прошло је од тада доста времена и живот се наставио. Свакоме на свој начин… Можда, према заслузи. Жоселин је поново вољена, ал` волети више никад неће. На другом крају света, Жо је већ испунио списак свих својих жеља, свих оних, које су се само новцем и могле купити. Засићен проводима, луксузним хотелским собама, обузет тешком усамљеношћу, схвата да без љубави, коју је сам уништио, није у стању даље да живи… Мисли на повратак, ал` повратка назад нема.

Ово је дирљива и бајковита прича о томе како новац не може купити срећу… поглед на то колико ценимо свој живот и сагледавамо штетне ефекте новца. (из рецензије)

 

  1. мај 2015. Наташа Поповић