Povratak-u-KilibegzСорж Шаландон, познат јавности као дугогодишњи новинар француског часописа „Liberasion”, написао је пет романа и освојио бројне књижевне награде (Велика награда Француске академије наука, Награда „Медичи“, најужи избор за Гонкурову награду). Годинама је извештавао о сукобима у Либану, Ираку, Ирану, Сомалији и Авганистану.

Шаландонов последњи роман „Повратак у Килибегз“ инспирисан је случајем Дениса Доналдсона, припадника ирске партије Шин фејн, који је убијен када је откривено да је био британски агент, а са којим се аутор спријатељио током заједничког рада у Белфасту. Сазнање о томе да му је близак пријатељ двоструки агент најпре га је потакао да напише роман „Мој издајник“, да би у „Повратку у Килибегз“ са дубоким разумевањем и саосећањем проговорио у име срчаног Ирца, који у својој 81. години приповеда шта га је навело да изда идеје које је тако високо ценио. Овај роман није допуна претходном, већ је доста суптилнији. Аутор релативизује оно што друштво доживљава као херојство и доводи у питање оно што се олако подводи под кукавичлук.

„Повратак у Килибегз“, роман изузетне литерарне и документарне вредности, прати судбину главног лика, Тајрона Михена, и то кроз два паралелна тока, његово младалачко величање побуне и патриотизма и животни замор старца који је изгубио све. Тајрон одраста у бројној породици у сенци насилног оца, ветерана Ирског рата за независност, и једини смисао живота му је борба за ослобођење Републике. Од ирског патриоте до плаћеног доушника омражене британске тајне службе, од хероја до издајника танка је нит коју аутор испреда на веома моћан и суптилан начин.

Овај роман је 2013. године добио Гонкурову награду студената француског језика универзитета Београда, Новог Сада и Крагујевца који су бирали између романа који су прошле године ушли у финале Гонкурове награде у Француској.

                                              Марија Радуловић