portert-jednog-ubiceРоман аустралијске књижевнице Арабеле Еџ прати судбину једрењака „Батавија“, у власништву холандске Источно-индијске компаније, који је доживео бродолом 1629. године недалеко од обала западне Аустралије. Централна личност романа је Јеронимус Корнелис, харизматични апотекар који се захваљујући својим вештинама намеће као вођа бродоломника и започиње владавину терора која траје четрдесет дана. Корнелис је успешно сакрио своју тамну страну, у којој се иза углађене спољашњости крио искусни тровач, јеретик и убица.

Случај једрењака „Батавија“ је социолошки експеримент у коме се види кроз какве психичке промене пролазе људи у условима изолованости. Такође, жеља за моћи је просто уткана у структуру сваког друштва. Арабела заступа став да у екстремним условима постоји предодређеност да неки појединци заузму положај господара а други робова. Оно што је занимљиво и трагично је чињеница, да су они који су потчињени обично ти који су психички јачи, и који се боље носе са околностима. Корнелис упада у стање које је наговештај психозе, али које не препознаје као болест, већ је уверен да иза сваког његовог дела стоји провиђење.

Дело је инспирисано истинитим историјским догађајем.

Дајте ми једно изгубљено краљевство које је неки картограф означио на својој мапи, краљевство сковано на ветровима среће и наде. Дајте ми круну, начините ме краљем, победнички ме однесите на раменима до платненог замка и посадите ме на трон од сламе, подајте ми дрвено жезло и закуните ми се крвљу, а ја ћу вас прогласити својим изабраницима…

 Мирко Дрманац