Скот Тејлор

 Од Београда до Багдада,  Књига-Комерц, 2004

„Немојте губити из вида да је ово медијски рат и да смо ми само један делић много већег шоуа…“

Ове речи, које је изрекао потпуковник Ханс Бримен, портпарол НАТО снага у Дијабакиру (Турска), сажето представљају тематику књиге канадског новинара Скота Тејлора. Аутор је био ратни извештач из Србије у време сукоба на Косову 1999. године, а затим је рад наставио на Блиском истоку. Наслов књиге имплицитно упућује на ауторово запажање о сличности сценарија који су довели до пропасти режима Слободана Милошевића и Садама Хусеина, низу закулисаних радњи о којима јавност није била обавештена, и о улози западних медија који су показали готово удворничку једностраност у извештавању. Скот Тејлор показује узорну новинарску етику. Настојао је да продре у суштину сукоба на југу Србије и запажања је изнео у књизи „Инат: Слике Србије и криза на Косову“. Међутим, Тејлор није вођен опортунизмом према политици своје земље. Он је једнако критичан према свим актерима сукоба, и упорно истиче да су на крају највеће и једине жртве они који су најмање криви, цивилно становништво.

Бомбардовање Југославије је била само увертира за оно што је наступило у Ираку почетком века. Мада су бомбардовања ирачких градова била готово непрестана од завршетка „Пустињске олује“ агресивна политика према Ираку се интензивирала од трагичног догађаја 9. септембра 2001. године и рушења Светског трговинског центра. Аутор је користио све начине да дође до информације, доводећи себе чак и у непосредну опасност. Успоставио је контакте са свим актерима кризе: од ирачке владе до представника америчког естаблишмента, од курдских побуњеника до припадника локалних шиитских милиција. Посебно су значајни разговори које је водио са људима из народа. То су убедљива сведочанства о страхотама које доноси „модерни“ начин ратовања.

Књига је писана у првом лицу што додатно појачава утисак веродостојности. Ово дело је сјајан пример истраживачког новинарства и врло користан приручник студентима журналистике.

 

                                                                  Мирко Дрманац