NeronКњига италијанског новинара, писца и драматурга Масима Финија посвећена је римском императору Клаудију Цезару Августу Германику, у историји далеко познатијем под именом Нерон. Он је био последњи припадник царске династије Јулијеваца-Клаудијеваца током чије владавине је Рим de facto постао светска држава. Аутор сматра да је римски цар био жртва времена у којем је живео, и реформи које савременици нису разумели.

Пословично, прве импресије које се вежу за Неронову личност су убиство мајке и паљење Рима, мада за обе нема никаквих доказа. Неронова мајка Агрипина је била немилосрдна и амбициозна жена, а детаљи везани за њену смрт су контрадикторни и писани од стране царевих противника. Са друге стране Рим тог доба је горео много пута, јер су од тврдог материјала прављене углавном државне грађевине и куће богатих Римљана. Ипак, нико није никада оптужен за паљење, изузев Нерона.

Владао у условима сталног сукоба са римском олигархојом којој је ударио на моћ и финансије. У њеним редовима је створена опозиција која је кумовала негативној рецепцији Неронове владавине.

Нерон је био први римски владар који је посветио већу пажњу римској култури и друштвеном животу него политици и војним освајањима. Био је песник, цитраш, балетан, возач спортских двоколица, глумац и гладијатор. Хтео је да се дистанцира од римских обичаја који су показивали архаичност и у много чему окрутност. Међурим, за конзервативно римско друштво које је хтео да мења то је било нечувено и недостојно за једног цара.

Неронова владавина је у односу на владавину императора Галбе који га је наследио изгледала као рај. Ипак, Неронови противници су оставили толико лошу слику о њему да је две хиљаде година није поправило.

Књига Масима Финија је читљиво историјско штиво, идеално за кишне јесење дане.

 

  1. децембар 2015. Мирко Дрманац