Grad-suncaМало је данас познато да су Каиро некада звали „Париз на Нилу“ или „Град сунца“. Мало је познато и да је у престоници Египта некада у пријатељству са Арапима живело око осамдесет хиљада Јевреја, који су након Суетске кризе 1956. године, кад се висока политика умешала у овај мравињак људских раса, протерани и расељени. Међу бегунцима нашла се и породица Фернанда Мајо, оца ауторке овог романа, која је имала само три године. Прва избегличка станица био је Париз, а када је Џулијана имала седамнаест година породица је отишла у Америку где она завршава студије уметности и права и запошљава се у индустрији забаве у којој заступа познате филмске звезде. После много година код ње се јавила   жеђ за прошлошћу и истраживањем судбине Јевреја у Египту. Открива невероватне детаље, једну затамљену стварност, па се роман може сматрати и аутобиографском књигом Џулијане Мајо.У роману који одсликава ову „романтичну пустињску раскрсницу светова“ за време ратне1941. године, помињу се многе историјске личности које активно учествују у догађајима, попут египатског краља Фарука, официра Анвара Садата који ће касније бити председник Египта, Хасана ел Бена, оснивача Муслиманске браће, али и млади краљ Петар Карађорђевић и други.

На почетку Другог светског рата Каиро је био жила куцавица на Медитерану. У град су се сјатиле многе избегличке владе, попут југословенске и грчке, на северу Африке генерал Ромел је надирао ка египатској престоници коју су држали и бранили Британци. У древни град фараона похрлиле су и шпијунске службе многих земаља које су врбовале локалну аристократију и утицајне људе за закулисне ратове својих земаља. У жижи шпијунске хајке нашао се млади Јеврејин Ерих Брументал са сестром и оцем који су после бекства из фашистичке Немачке, морали да напусте Париз и склоне се на исток. Ерих Брументал био је физичар, један од ретких научника који је знао пут до атомске бомбе коју су покушавали да направе Немци и Американци.У трци за тајанственим Јеврејином није било милости, нису се гледале нити бројале жртве, јер је атомска бомба „одлучивала“ о исходу овог крвавог рата и обе стране су мешетариле и рушиле све пред собом.

Ауторка је историјске догађаје сместила у шпијунско-криминалистичку причу у којој се амерички новинар Мики Коноли трагајући за Брументалом заљубљује у његову сестру и открива многе појединости из политичког и јавног живота града сунца. Историјски миље, личности које су постојале и мало познати догађаји са руба ратног дејства, судбина многољудне заједнице и судари култура, чине да се роман чита у једном даху, али и сазнају многе тајне из прошлости.

Даница Оташевић