Дечје одељење Градске библиотеке ‘’Владислав Петковић Дис“ и овог лета је место окупљања чачанских основаца. Запослени библиотекари се већ девет година труде да сваког лета припреме за најмлађе неке нове креативне садржаје, упознају их са успешним појединцима из различитих области стваралаштва и пронађу начин да им обогате и улепшају летњи распуст. Овог лета је планирано 16 сусрета у току јула и августа месеца, а прве радионице су реализоване у уторак 5. и четвртак 7. јула у Библиокутку Градске библиотеке. Литерарне радионице са млађим и старијим основцима водила је књижевник и библиотекар Оливера Недељковић, у сарадњи са библиотекарима Дечјег одељења.

kreativna-radionica

Уз песму Душана Радовића и писмо чувеног жонглера речима Словољуба Речевића, најмлађи су започели свој “Насмејани дан“.

kreativna-radionica2

У намери да ослободи креативне потенцијале присутне деце, Оливера се поигравала словима и речима, подстицала их на откривање нових смешних речи и рима, и будила њихову радозналост и оригиналност. Из ове јединствене дечје језичке игре, настала је и смешна песма коју ће на поклон добити одсутни кловн.

kreativna-radionica3kreativna-radionica4

Старији полазници су водили нешто озбиљније разговоре. Уз причу о фразеологизмима и раслојавању језика, покушали су да замисле како изгледа “ходати у туђим ципелама“, и у чијим ципелама би волели да се нађу.

kreativna-radionic5

Поред тога учили су и о језичким стиловима, и успели да један исти догађај прикажу на неколико начина и из различитих перспектива. Судећи по утисцима које су малишани понели са првог сусрета, пред њима је забавно и креативно лето испуњено учењем, игром и лепим расположењем.