Од 21. до 29. октобра под куполама Београдског сајма одржаће се 66. Међународни београдски сајам књига, вероватно последњи пут на овој историјској локацији. На највећој манифестацији писане речи у нашој земљи која се ове године одржава под мотом „Живеле књиге” представиће се око 4.000 домаћих и страних издавача, а међу њима и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”. Парадокс у наслову текста открива локацију штанда Библиотеке која поносно носи име песника чије је стихове велики Јован Скерлић некада описао као „поезију грозничавих снова и месечарства”. Изложбени простор Библиотеке на коме ће бити представљена њена овогодишња издавачка продукција, као и колекције других установа културе Града Чачка, смештен је у Халу 4 и то (гле чуда!) баш у Улицу Јована Скерлића, Дисовог најстрожег критичара.

Осим стандардних активности на Сајму, Библиотека је планирала и четири промоције.

Збирка сабраних песама Владислава Петковића Диса на енглеском језику под насловом „Poems” у преводу проф. др Новице Петровића биће представљена у уторак, 24. октобра у 14 часова на штанду Библиотеке. У програму насловљеном „Beyond All Evil” осим преводиоца учествују и представник Министарства културе Младен Весковић, др Ивана Крсмановић, Марија Радуловић и студенти Филолошког факултета у Београду.

Истог дана и на истом месту од 17 часова биће представљена антологија „Гласови тишине” која доноси избор из поезије добитника Дисове награде (током претходних 60 година трајања) што заправо представља „новије српско песништво у малом”. У програму учествују приређивач антологије проф. др Михајло Пантић, песници Злата Коцић и Војислав Карановић, и др Богдан Трифуновић.

У четвртак, 26. октобра од 12 часова биће представљена издавачка делатност установа културе Града Чачка (Народни музеј, Културни центар, Међуопштински историјски архив, Уметничка галерија „Надежда Петровић” и Градска библиотека Чачак) у години прве националне престонице културе – Чачанска родна 2023. Програм под називом „Плодови Чачанске Родне” биће одржан у Сали „Борислав Пекић”, а о издањима говоре Владан Матијевић, Милкица Милетић, Лела Павловић, Делфина Рајић и Богдан Трифуновић.

Програм посвећен младим талентованим песницима у оквиру којег ће бити представљена прва песничка збирка Дуње Ожеговић „Парентеза” заказан је за четвртак, 26. октобар у 17 часова на штанду Библиотеке у Хали 4. А осим добитнице Награде „Млади Дис” за ову годину, у промоцији учествују Бојан Васић и Тања Вуковић.

Дакле, много је разлога за посету овогодишњем Сајму књига, а Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” вам жели топлу добродошлицу у свом изложбеном простору у Улици Јована Скерлића у Хали 4. Стартујемо већ сутра…

Живео Дис! Живеле књиге!