У завршници 36. Међународног фестивала хумора за децу који је одржан у Лазаревцу, 18. и 19. септембра традиционално су уручене награде за стваралачки допринос овој манифестацији, затим признање за најдуховитију књигу за децу, а проглашени су и победници литерарног и ликовног конкурса. Градска библиотека Чачак већ годинама уназад остварује добру сарадњу са организаторима Фестивала подржавајући све активности  кроз подстицање запослених у основним школама да учествују и шаљу радове својих ученика, а међу овогодишњим награђеним учесницима су и основци из Моравичког округа. Награда „Златно Гашино перо” припала је  писцу Бошку Ломовићу, док је „Сребрно Гашино перо” за књигу објављену између два фестивала која промовише ведар дух детињства и хумор као битан чинилац одрастања, додељена Драгани Младеновић. Жири за доделу ове награде чинили су Дубравка Илић (Градска библиотека Чачак), Катарина Новаковић (Градска библиотека Нови Сад) и Марија Симовић (НБ „Стефан Првовенчани” Краљево). У конкуренцији 14 публикација издвојила се новела Игрa скривања, ауторке Младеновић. „Она верно речима слика свакодневни живот савремене четворочлане породице и одрастање старијег брата и сестре која својим рођењем угрожава његов статус најважнијег члана и претвара се у терет на сваком кораку”, истакла је председник жирија Дубравка Илић, уз жељу да се ово штиво што пре нађе на полицама библиотека, али још чешће у рукама младих читалаца.

Ученици из Моравичког округа постигли су запажене резултате на литерарном конкурсу манифестације, те је Ива Крнетић из ОШ „Свети Сава” Чачак проглашена за апсолутног победника Фестивала, а посебно је добила и признање за прозни рад. За млађи узраст у категорији поезија другу награду добио је Павле Настић (ОШ „Милица Павловић” Чачак), а трећу Данило Маричић (ОШ „Вучић Величковић” Међуречје). У категорији породична песма награђени су Јана Марковић (друго место, ОШ „Академик Миленко Шушић” Гуча), Алекса Костић (треће место, ОШ „Сретен Лазаревић” Прилике) који је добио и признање у категорији породична прича.  Ружица Раичић (ОШ „Академик Миленко Шушић” Гуча) освојила је прво место са најбољом породичном причом. Да су млађи основци вешти и у прозном изразу сведочи признање које је добила Ђурђа Швабић (ОШ „Милица Павловић” Чачак). На ликовном делу конкурса под називом „Осмех за Лазаревац” друго место припало је Милану Микановићу (ОШ „Горачићи” Горачићи).

Програм је последњег дана симболично насловљен стиховима чувеног Душка Трифуновића „Шта би дао си на мом месту”, а овогодишња манифестација је окупила најзначајније ауторе за децу који су потврдили да без здравог смеха нема живота, а нарочито оног који је намењен деци.