Поред бројних домаћих и иностраних поштовалаца народног стваралаштва, престоница трубе и ове године разноврсним садржајима привлачи и љубитеље писане речи. Осим програма на коме је представљено Драгачаво у књигама и публикацијама, у петак. 2. августа у Гучи је уприличено и отварање Сајма књига на коме своја издања промовише, између осталих, и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”. Песник Власта Ценић, казавши стихове неколико својих песама, означио је почетак манифестације уз истицање задовољства што и књига има своје место на својеврсном празнику музике.

Sabor trubaca

У Улици старих заната Градска Библиотека Чачак изложила је око 90 монографских и више од 20 серијских публикација, а међу њима су и најновија издања 61. Дисовог пролећа: збирка песама „Меснати цветови” добитника Дисове награде Ненада Јовановића, каталог изложбе „Кратак метар, негатив и стих” и 55. број листа „Дисово пролеће”. Нашу установу првог дана сајма представљали су библиотекари Матичне службе Дубравка Илић и Владимир Симић.

Sabor trubaca

Сада већ традиционално, домаћин сајма је Библиотека општине Лучани у Гучи, док своје наслове изузев чачанске Библиотеке представљају и друге установе културе града на Морави – Међуопштински историјски архив и Народни музеј. Издавачкој кући „Легенда”  из Чачка, од ове године придружила се и реномирана ИК „Пчелица” уз чија савремена издања лектира, енциклопедија, стрипова и романа одрастају најмлађе генерације. У оквиру 63. Драгачевског сабора најновије наслове промовишу и београдске издавачке куће „Књига комерц”, „Вулкан издаваштво”, „Лео комерц”, „Book”, „Лагуна”, „Glosiks Lux”, као и „Прометеј” из Новог Сада, „Духовни лук” из Крагујевца и др.

Sabot trubaca