Откривањем скулптуре „Звезда или анђео“ Мрђана Бајића, која је једна о деветнаест набављених уметничких дела у прошлогодишњем откупу на конкурсу Министарства културе, Иван Тасовац, министар културе Републике Србије, свечано је обележио 54. године постојања Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у Чачку.

slike-720

Министар Тасовац најпре је посетио локалну самоуправу и са градоначелником мр Војиславом Илићем са сарадницима и директорима установа културе разговарао о актуелним проблемима ове важне делатности у чачанској општини. Овом приликом министар и градоначелник сложили су се да је Чачак важно место на културној мапи Србији, а министар Тасовац најавио је састанак директора установа културе са главним и одговорних уредника српских писаних и електоронских медија као и пројекат „Град у фокусу“. Такође, министар је обавестио посленике културе о будућим програмима министарства и изразио позитивно мишљење о пројекту за зграду Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ који је упућен ка европским фондовима и да очекује резултате о финансирању. Директор Градске библиотеке захвалио се министарству на средствима опредељеним за набавку књига и суфунансирање манифестације „Дисово пролеће“, и предао публикације које су објављене у оквиру 52. Дисових свечаности.

slike-623  slike-644

slike-642

slike-668

Скулптура „Звезда или анђео“ постављена је испред Уметничке галерије „Надежда Петровић“ која ове године низом програма подсећа на живот и дело велкике сликарке која је умрла у Ваљевској болници као добровољна болничарка 1915. године. Овом приликом у част посете министра Тасовца ученици Основне школе „Ратко Митровић“ извели су представу о породици Петровић која је изазвала топао пријем код присутних а министар се са ученицима фотографисао за успомену. Осим разговора са представницима установа културе и медија, Иван Тасовац са сарадницима посетио је Музичку школу „Др Војислав Вучковић“ и упознао се са могућностима ове образовне установе и њеног доприноса развоју како локалне тако и српске културе.

slike-678 slike-698 slike-720 slike-734 slike-741 slike-742 slike-747