Програм поводом јубилеја 90 година од рођења Мирослава Мике Антића „Зрију пролећа нова” одржан је у среду, 20. априла у Градској библиотеци Чачак. Вече посвећено животу и делу великог песника, које је организовано у оквиру 59. Дисовог пролећа, осмислиле су професорке српског језика и књижевности Александра Вучковић и Марина Милошевић. Осим њих вече су музиком оплеменили ученици Музичке школе Софија Лазовић и Јован Пајовић. А за презентацију која је пратила програм био је задужен ученик Техничке школе Жељко Зекавчић.

На Великој сцени Библиотеке дочаран је боемски живот Мике Антића. Његов животни и поетски пут су били повезани нераскидивим нитима, од самих почетака када је написао своју другу песму, с обзиром на то да прву никада није ни написао.  Како је давно казао њу је преписао као ученик трећег разреда од Десанке Максимовић. То случајно преписивање стихова од славне песникиње му је можда и одредило животни позив, пошто након тог догађаја није смео себи да дозволи да напише лоше стихове. Из пера великог мајстора речи излазиле су песаме које и данас старији и деца изговарају наизуст:  „Плави чуперак”, „Бесмртна песма”, „Неповратна песма”, „Најљубавнија песма” и др.

Програм поводом јубилеја 90 година од рођења Мирослава Мике Антића „Зрију пролећа нова”

Поред ових стихова публика је имала прилику да на одабраним снимцима види и чује Мику Антића. Такође, ученици су изводили музичке нумере које је славни песник радо наручивао у београдским култним кафанама, у којима су каткад и пред зору на белим салветама биле исписиване песме које су касније прекуцаване на писаћој машини  „Олимпији” и своје место нашле у књигама.